Home > Blogs > Wat is psychologie precies?

Wat is psychologie precies?

Psychologie is iets waar we allemaal wel een vaag beeld van hebben. We weten dat het betrekking heeft op je innerlijke zelf. Dat psychologie op de een of andere manier in verband staat met je gedachten en je emoties. Maar hoe werkt dit allemaal precies? En wat omvat psychologie nu eigenlijk allemaal? Om hier een antwoord op te krijgen, duiken we in dit artikel dieper in op alles wat bij psychologie komt kijken.

wat-is-psychologie

Wat houdt psychologie allemaal in?

Laten we beginnen met de definitie van psychologie. Dit geeft je namelijk meteen een breed beeld van wat dit alles nu echt inhoudt. Psychologie is het beste te omschrijven als de wetenschap die het gedrag van de mens bestudeert.

Het gedrag van de mens wordt natuurlijk beïnvloed door een hoop factoren. Maar de psychologie kijkt dan met name naar de relatie tussen dat wat er intern en extern gebeurt. Waarom leiden bepaalde gebeurtenissen bijvoorbeeld tot bepaalde acties? En wat is hierbij de rol van bijvoorbeeld gedachten? En van emoties?

Dit alles bij elkaar stuurt het gedrag van de mens een bepaalde kant op. Je specifieke denkbeelden, levensstijl en gewoonten dragen hier allemaal aan bij. Heb je dus te maken met bepaalde problemen? En wil je ervoor zorgen dat je je voortaan anders gaat gedragen? Dan is het zaak om hier nog meer aandacht aan te besteden.

Zelf aan de slag met een psycholoog

Zelf aan de slag gaan met een psycholoog is in veel verschillende situaties aan te raden. Bijvoorbeeld wanneer je je gedrag wilt veranderen. En dan door je interne processen te veranderen. Maak direct een afspraak met een psycholoog en ga al snel aan de slag. Wie weet wat er voor jou op de korte termijn al aan verandering mogelijk is. Wacht niet langer dan nodig is en zet direct de eerste stap!

Vind een psycholoog bij jou in de buurt