Home > Blogs > Wat is faalangst?

Wat is faalangst?

Faalangst is angst voor iemands vermogen om een specifieke taak uit te voeren. Mensen met faalangst kunnen zich zorgen maken over het mislukken van een taak, voordat deze zelfs maar is begonnen. Ze denken misschien dat falen zal resulteren in vernedering of afwijzing.

Angst rond een openbare presentatie of show wordt vaak plankenkoorts genoemd. Een persoon kan ook angst ervaren met betrekking tot seks.

Faalangst kan van persoon tot persoon verschillen. Veel mensen ervaren een lichte nervositeit voordat ze een toespraak houden of een recital houden. Maar voor sommige mensen kan de gedachte aan optreden paniekaanvallen veroorzaken. Mensen die een ernstige vorm ervaren, willen misschien hulp van een coach of therapeut.

wat-is-faalangst

Symptomen

Faalangst is geen psychische stoornis. Het is eerder een normale reactie op een stressvolle situatie. De meeste mensen ervaren enige mate van angst voorafgaand aan een uitvoering, maar sommige mensen kunnen meer extreme angst ervaren die hun vermogen om überhaupt te presteren belemmert.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Snelle hartslag en snelle ademhaling
  • Droge mond en strakke keel
  • Trillende handen, knieën, lippen en stem
  • Zweterige en koude handen
  • Misselijkheid en een ongemakkelijk gevoel in uw maag
  • Visie verandert

Oorzaken faalangst

Simpel gezegd; stress en angst om te presteren voor mensen veroorzaakt faalangst. Je angsten en kwetsbaarheden onder ogen zien, jezelf accepteren zoals je bent, en niet het gevoel hebben dat je jezelf moet bewijzen tegenover anderen, is de eerste stap om de angst te overwinnen. Onthoud dat niemand perfect is, niemand verwacht dat je perfect bent, en het is oké om fouten te maken.

De tweede stap is leren hoe je je negatieve gedachten, overtuigingen, beelden en voorspellingen over optreden in het openbaar kunt ombuigen. Dit is niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Bekijk op Balansportaal het aanbod van Faalangst Coaching