Home > Blogs > Voordelen van positief denken voor lichaam en geest

Voordelen van positief denken voor lichaam en geest

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat je het van de zonnige kant moet bekijken of dat ‘het glas halfvol is. De kans is groot dat de mensen die deze opmerkingen maken positieve denkers zijn. Onderzoekers vinden steeds meer bewijs dat wijst op de vele voordelen van optimisme en positief denken.

Dergelijke bevindingen suggereren dat positieve denkers niet alleen gezonder en minder gestrest zijn, ze hebben ook een groter algemeen welzijn. Elk leven kent tegenslag en optimisten zijn gemiddeld genomen, zowel psychologisch als lichamelijk gezonder.

Positief Denken - Balansportaal-2-2

Voordelen van Positief Denken

Zelfs als positief denken op dit moment nog ‘onnatuurlijk’ voor je is, zijn er genoeg redenen om te starten met het minimaliseren van negatieve gedachten. Het is handig om tegelijkertijd een positieve denkspiraal te ontwikkelen.

Verlichting van stress

Mensen die positief denken gaan soepeler om met stressvolle situaties wanneer ze daarmee geconfronteerd worden. Ze gaan door in plaats van dat ze blijven hangen in frustraties en zaken die ze niet kunnen veranderen of beïnvloeden. Ze zijn gericht op het bedenken van oplossingen en alternatieven en zullen sneller anderen om advies en support vragen.

Wanneer je geneigd bent vooral de donkere kant te belichten, richt jij je aandacht op iets wat buiten je macht ligt. Daarmee houd je een onprettig gevoel bij jezelf in stand.

Steeds meer blijkt uit onderzoek dat een positieve instelling goed is voor het welzijn. Het reduceert stress (en stresshormonen). Het spreekt voor zich dat dit bevorderlijk is voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Betere veerkracht

Veerkracht verwijst naar ons vermogen om met problemen om te gaan. Veerkrachtige mensen zijn in staat om een nare ervaringen met kracht en vastberadenheid tegemoet te treden. In plaats van in te storten, na het ervaren van stress, hebben zij het vermogen om door te gaan en uiteindelijk de tegenslag te overwinnen.

Het zal zeker geen verrassing zijn te lezen dat positief denken een grote rol speelt bij veerkracht. Bij een uitdaging kijkt de optimist meestal naar wat hij kan doen om het probleem op te lossen. In plaats van de hoop op te geven, bundelt hij zijn middelen. Daar hoort ook nog eens de bereidheid bij om anderen bij de oplossing te betrekken.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat in de nasleep van een crisis, zoals een ongeluk of een natuurramp, positieve gedachten en emoties aanzetten tot bloei. Dit soort gedachten vormen een soort buffer tegen depressie en depressieve gevoelens bij veerkrachtige mensen.

Positief denken is te leren

Positief denken kun je stap voor stap aanleren. Een eerste stap is je bewust te zijn van wat je denkt en wat dit met je doet. Je bewust te zijn van de kettingreactie die een gedachte teweeg kan brengen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving in het geval dat jij je gedachten deelt.

Door middel van onder andere ‘selftalk’ kun je vervolgens stap voor stap je gedachten omvormen. Je zult merken dat je emoties, gevoel en lichaamssensaties dan ook veranderen.

Realistische kijk

Soms word je teleurgesteld of gekwetst door daden van mensen om je heen. Dit betekent niet het einde van de wereld. Dat betekent niet dat men erop uit is jou een streek te leveren of dat iedereen je in de steek zal laten.

Als je meer en meer in staat bent om vanuit een neutrale of positieve blik naar situaties te kijken, zal je merken dat je leven een stuk lichter wordt.

Positief denken helpt je om zaken vanuit een anders perspectief te bekijken; dat geeft de wereld een heel andere kleur.


Dit is een bijdrage van Paola Pisu.