Home > Blogs > Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen in jezelf

Zelfvertrouwen kan moeilijk zijn om op te bouwen. We hebben een aantal handige tips samengesteld om je op weg te helpen. Maak je geen zorgen als je het nog steeds moeilijk hebt, zelfs nadat je deze zelfhulpideeën hebt geprobeerd! Er zijn ook manieren om de hulp van anderen in te schakelen.

Wat is een zelfverzekerd persoon?

Niet iedereen wordt geboren met een ingebouwd gevoel van zelfvertrouwen. Soms kan het moeilijk zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen, hetzij omdat persoonlijke ervaringen ervoor hebben gezorgd dat je het zelfvertrouwen hebt verloren of omdat je lijdt aan een laag zelfbeeld.

Een zelfverzekerd persoon:

  • doet wat volgens hen juist is, ook al is het niet populair
  • is bereid risico’s te nemen
  • geeft hun fouten toe en leert van hen
  • kan een compliment accepteren
  • is optimistisch.

Tips voor vertrouwen in jezelf te leren ontwikkelen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Sommige zijn slechts kleine veranderingen in je gemoedstoestand; aan andere moet je wat langer werken om ze vertrouwd te maken.

  1. Kijk naar wat je al hebt bereikt
  2. Denk aan dingen waar je goed in bent
  3. Stel een aantal doelen
  4. Praat met jezelf
  5. Krijg een hobby

Als je je niet beter voelt

Soms helpen de snelle oplossingen op de lange termijn niet. Als je je slecht voelt en het lijkt er gewoon niet op te verbeteren, is het de moeite waard om met iemand te praten die weet hoe je moet helpen. Professionals zoals counselors en psychologen kunnen je helpen strategieën te ontwikkelen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Ze kunnen je misschien ook helpen om eventuele onderliggende problemen te begrijpen waardoor je je misschien slecht voelt over jezelf.

Op zoek naar hulp/coaching om je zelfvertrouwen op te bouwen? Bekijk het aanbod van hulpverleners op Balansportaal.

Vertrouwen in jezelf