Oorzaken van faalangst
Veel mensen hebben te maken met faalangst. In de basis is dit niet voor iedereen heel makkelijk te herkennen. Daarom komt het ook geregeld voor dat mensen niet de vinger weten te leggen op bepaald ongemak. Denk aan een situatie waarin je vaak twijfelt en onzeker bent van je zaak. Door bepaalde denkpatronen merk je dan dat je bang bent om iets te proberen. Het kan dan gaan om een rijexamen, een toets, een date of een opdracht op werk. Faalangst komt in veel verschillende situaties voor. Maar wat zijn nu de oorzaken van faalangst?
Wat zijn de oorzaken van faalangst?
Het achterhalen van de oorzaken van faalangst is enorm belangrijk. Dit levert je namelijk meer informatie op over mogelijke remedies. Wanneer je namelijk weet waar de faalangst vandaan komt, weet je ook waar de oorzaak van het probleem zit. Je oplossing stel je dan af op deze specifieke oorzaak. De meest voorkomende oorzaken van faalangst zijn:
- Angst om waardering van anderen te verliezen
- Te hoge verwachtingen van omgeving
- Leerstoornis (dyslexie)
- Jezelf te veel druk opleggen
- Mogelijk falen als desastreus zien
Angst om te falen is tot op zekere hoogte gezond. Het is namelijk wel fijn dat je niet graag iets verkeerd doet. Wanneer dit gevoel echter te hevig is, is er sprake van faalangst. Je bevriest dan eigenlijk door de angst zelf. Hierdoor is het moeilijker om iets te ondernemen en om het vervolgens ook nog eens tot een goed einde te brengen. Zie faalangst dan ook voor wat het is; een irrationeel hevige angst, die je meer problemen oplevert dan dat je er iets aan hebt.
Behoefte aan een expert om je van de faalangst af te helpen? Neem dan contact op met een faalangstcoach. Deze coaches weten precies waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.