Home > Blogs > Jongeren en de druk van social media

Jongeren en de druk van social media

Opgroeien is altijd een beetje stressvol geweest. Tussen huishoudelijke regels, groepsdruk en de nieuwe wereld van daten is het leven van een tiener niet voor niets stereotiep dramatisch. Tegenwoordig worden tieners echter geconfronteerd met een constante druk die hun ouders als kinderen niet kenden: de druk van social media. In dit artikel lees je alles over de negatieve invloed van social media op jongeren.

Wat zijn de effecten van social media?
De druk om altijd beschikbaar te zijn

De angst om iets te missen, in de volksmond FOMO genoemd, drijft tieners ertoe om obsessief hun telefoon te controleren om bij te houden wat hun vrienden doen. Dat verhoogt niet alleen de angst, het staat ook een gezonde slaap in de weg omdat de tieners laat opblijven, of zelfs opzettelijk ‘s nachts wakker worden, in een poging om online te blijven.

Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dit het leervermogen van jouw tiener beïnvloeden, waardoor de academische prestaties afnemen. Slecht slapen kan ook leiden tot stemmingswisselingen, een slecht beoordelingsvermogen en gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes.

De druk om het beste leven te leiden

Een Instagram-feed is een hoogtepunt: het is het beste van het beste in het leven van de profieleigenaar. Soms verbergen die foto’s wat er werkelijk aan de hand is.

Kinderen en tieners realiseren zich niet altijd dat wat ze op een profiel op sociale media zien, geen nauwkeurige weergave is van iemands leven. Ze voelen de druk om dat beeld van een ‘volmaakt leven’ na te leven; als ze tekortschieten, lijden ze aan angst en depressie. Dit is niet de eerste keer dat het gebruik van sociale media in verband wordt gebracht met depressie.

De druk van cyberpesten

Cyberpesten is opzettelijke en herhaalde schade toebrengen door het gebruik van computers, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten. Dit soort druk kan je tiener angstig, depressief of ongeïnteresseerd maken in sociale evenementen of op school, en de effecten van pesten houden daar niet op. De effecten van pesten kunnen tot in de volwassenheid aanhouden, en er is een verband tussen pesten en zelfmoord door tieners.

De druk van social media verlichten

De eerste stap is dat jongeren minder tijd online doorbrengen. Door richtlijnen voor internetgebruik vast te stellen vanaf het moment dat jouw kinderen jong zijn, kun je ze helpen gezonde gewoonten te ontwikkelen met betrekking tot huncomputers en mobiele apparaten.

Het is altijd gemakkelijker om grenzen te stellen als je vanaf het begin richtlijnen invoert door middel van betrouwbaar ouderlijk toezicht. Het is echter nooit te laat om te beginnen! Je kunt bepaalde apps ‘s avonds blokkeren of het hele internet pauzeren, zodat je zeker weet dat je kind slaapt in plaats van te kijken wat haar vriendjes aan het doen zijn. Door bepaalde sites te blokkeren, zoals dating-apps voor volwassenen en pornografie, kun je jouw kind helpen weg te blijven van het onsmakelijke materiaal van internet.

Een andere belangrijke stap is de communicatie met jouw tiener. Net als bij het opstellen van internetrichtlijnen, is dit gemakkelijker vast te stellen wanneer kinderen jong zijn, maar het is belangrijk genoeg om door te werken, hoe ongemakkelijk het in eerste instantie ook lijkt.