Home > Blogs > Interview Claudia van den Boogaard | Gedragsverandering teweeg brengen

Interview Claudia van den Boogaard | Gedragsverandering teweeg brengen

 
Met haar enorme dosis mensenkennis weet Claudia van den Boogaard, zowel bij bedrijven als in privĂ©-situaties, razendsnel door te dringen tot de kern van de problematiek. Ze beschikt over verschillende ‘tools’ om het gedrag van betrokkenen of teams visueel te maken, gedrag op een humorvolle manier om te buigen en weer rust in de tent te brengen.
 
Ruim 15 jaar is Claudia werkzaam als trainer/(team)coachHR- en organisatieadviseur en interimmanager.

argus-management-claudia-van-den-bogaard

Van agent tot coach

Als klein meisje was Claudia al gefascineerd door het gedrag van mensen. Later, in haar beroep als politieagent, deed ze ‘op straat’ waardevolle ervaringen op. Ze leerde omgaan met agressie, volgde diverse opleidingen en rolde zo het trainen/coachen en interim management in. 
 
Inmiddels is ze sinds 2006 de trotse eigenaar van Argus Management in Tilburg waarmee ze al jaren met succes veranderprocessen begeleidt door het hele land. Haar focus, vanuit gedrag, ligt daarbij op o.a. leiderschap, teamontwikkeling, lichaamstaal, communicatie en samenwerking. Gedrag kom je namelijk overal tegen, of het nu gaat om relaties op de werkvloer, of bijv. op scholen (leraar/leerling), privĂ© (man/vrouw) en gezin (ouder/kind). 

MapsTell en Being on Mission

‘Het is een natuurlijk proces geweest’, aldus Claudia die inmiddels als geaccrediteerd trainer coach werkt met MapsTell, een methode waarmee ze de dynamiek binnen een organisatie visueel maakt door mensen letterlijk ‘op de kaart te zetten’, zodat op creatieve en beeldende wijze zichtbaar wordt wat dit betekent. Daarnaast is zij  geaccrediteerd trainer/coach voor de Being on Mission leiderschapsprogramma’s.
 
‘Inzicht in gedrag en communicatie leidt tot meer begrip, acceptatie en uiteindelijk tot verbinding’, weet Claudia van den Boogaard.  ‘Mensen denken dat iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt. Dat is een misvatting; er zijn nu eenmaal verschillen en voorkeuren. Daar komt bij dat het overgrote deel van onze communicatie, ruim 90 procent, bestaat uit lichaamstaal. Slechts zo’n 7 procent betreft het gesproken woord. Hiervan zijn we ons nauwelijks bewust. Door goed te luisteren en vooral te kijken en vervolgens de verschillen en overeenkomsten in gedragvoorkeursstijl in kaart te brengen, ontstaat er begrip en verbinding. Het is een interessant bewustwordingsproces.’
 
De eenvoud van zowel MapsTell als Being on Mission is tegelijk de kracht ervan.
 
Claudia: ‘Mijn doel is mensen hun passie te laten ontdekken, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Want wie in zijn kracht staat, kan optimaal functioneren. Het is mijn missie mensen en teams te inspireren op hun ontdekkingsreis in de wereld van gedrag.’   

Samenwerken met het onderbewuste

Bij het coachen van mensen die bijv. last hebben van steeds terugkerende en blokkerende patronen, burn-out of onverklaarbare kwaaltjes, werkt Claudia samen met hen op het onderbewuste. ‘Vaak gaat het om onverwerkte emoties, om gebeurtenissen uit het verleden, die nog niet verwerkt zijn en waarvan ze zich vaak niet eens (meer) bewust zijn. Met een specifieke en ontspannende begeleiding help ik die mensen om deze ervaringen alsnog te verwerken, een plekje te geven en daarmee te kunnen loslatenMensen ervaren daarna veel meer ontspanning en hebben geen last meer van hun eerder klachten.
Claudia zet ook regelmatig humor in, want lachen relativeert en biedt vaak onverwacht kansen!
 
 
 
argus-management-balansportaal