Vera van de Ven is coach en begeleidt mensen die vastlopen in hun relaties, leven of werk, of die zich persoonlijk verder willen ontwikkelen. Dit doet zij via haar unieke trainingen, retraites en onlinetrainingen. Als relatietherapeut, auteur van twee boeken en grondlegger van de ZIEZSIE-filosofie (Zit Ik Echt Zo Simpel In Elkaar?) richt ze zich op het stimuleren van persoonlijke en emotionele groei op een diepgaande en praktische manier.
Je hebt de ZIEZSIE®-filosofie ontwikkeld. Wat houdt dit in?
De ZIEZSIE-filosofie (acroniem van Zit Ik Echt Zo Simpel In Elkaar?) is ontstaan doordat ik mezelf diepgaand ben tegengekomen in mijn leven, vooral door ziekte en andere uitdagingen. Ik ontdekte patronen en ritmes in wat mij overkwam en zag een cyclus van 28 jaar, opgedeeld in vier fasen van zeven jaar – vergelijkbaar met de seizoenen. De eerste 28 jaar is de lente, de volgende 28 jaar de zomer, enzovoorts. Binnen elke cyclus van 28 jaar herhalen zich de vier seizoenen.
De eerste 28 jaar (de lente) nodigen ons uit om via onze overlevingsmechanismen onze aanwezige kwaliteiten en te ontdekken. Dit is wat ons helpt te navigeren door moeilijke momenten in onze jeugd. Maar leven gaat niet alleen over overleven; het vraagt om emotionele groei door dingen anders aan te pakken dan we eerder deden, dus je verder bekwamen. Zo transformeren uitdagingen van iets dat ons raakt in iets dat ons helpt groeien. Mijn filosofie helpt mensen te zien dat elk obstakel een uitnodiging is tot groei, en hoe hiermee om te gaan en dat maakt moeilijke momenten draaglijker en zinvol.
Hoe ontdekte je het ritme van jouw leven en hoe beïnvloedde dat je filosofie?
Mijn inzichten ontstonden tijdens een moment waarop mijn leven op het spel stond. Ik hoorde een innerlijke stem zeggen: “Ga doen waarvoor je gekomen bent, anders is het ook oké.” Ik zag een ravijn en in de verte een brug. Iets in mij wist dat ik die brug over moest, zelfs zonder te begrijpen waarom. Het ravijn ervaarde ik als de dood.
10 Jaar later, tijdens een bijna-doodervaring, ontmoette ik mijn oma, die 35 jaar eerder was overleden. Ze herinnerde me aan iets wat ze me als tiener al had uitgelegd: dat ik beter voor mezelf moest zorgen. Ze stuurde me terug met de boodschap dat ik nog iets te doen had.
Deze ervaringen gaven me het vermogen om mijn leven van een afstand te bekijken. Ik ontdekte niet alleen mijn eigen ritme, maar ook hoe ik bij anderen loepzuiver kon zien wat hen tegenhield en waar hun groeikansen lagen. Deze inzichten vormen de basis van mijn filosofie en werd mijn missie en passie helder voor mij.
Wat maakt jouw benadering van coaching uniek in vergelijking met andere coaches?
Iedereen is uniek, en ook ik ben hier met een reden. Mijn aanpak is bijzonder omdat ik een ander perspectief bied: ik help mensen ontdekken waarom ze vastlopen en hoe hun overlevingsstrategieën juist hun kwaliteiten zijn. Deze kwaliteiten kunnen een katalysator zijn voor positieve groei.
Ik geloof dat we op een grote “emotionele school” zitten en dat elk obstakel een groei kans biedt. Dit maakt mijn werk een missie: mensen helpen groeien en bloeien, niet door ingewikkelde methodes, maar door een eenvoudige en begrijpelijke benadering.
Hoe helpen jouw persoonlijke ervaringen je bij het begeleiden van anderen?
Mijn eigen ervaringen, worstelingen en overlevingsmomenten vormen de basis van wat ik nu doe. Zonder deze ervaringen zou ik niet de persoon zijn die ik vandaag ben. Hoewel ik veel heb meegemaakt wat ik niemand toewens, ben ik dankbaar voor alles wat op mijn pad is gekomen. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben, en dat draag ik mee in mijn begeleiding.
Wat zijn de belangrijkste obstakels die je bij je cliënten meestal tegenkomt?
Ik noem mijn cliënten liever deelnemers, omdat we allemaal deelnemen aan het leven. Obstakels verschijnen in verschillende vormen om ons tot stilstand te brengen – zodat we groeimomenten niet overslaan. Als we die momenten negeren, worden de lessen alleen maar zwaarder.
Bijna iedereen worstelt met de vraag: “Wie ben ik, hoe weet ik wie ik ben en hoe en wat wil dit me vertellen?” Mijn werk draait om het vergroten van het emotionele voelen en het begeleiden van mensen terug naar zichzelf.
Hoe ga je te werk tijdens een 1-op-1 coaching sessie?
Ik werk altijd vanuit het “nu”: wat vraagt op dit moment om aandacht? Ik vraag toestemming om mee te kijken en te onderzoeken wat iets je wil vertellen. In die ruimte ontstaat vaak iets onverwachts. Het zijn altijd mooie sessies waarin er veel gezien, gevoeld en uitgesproken mag worden, zelfs op de lastigste momenten.
Wat kunnen deelnemers verwachten van een meerdaagse training?
Meerdaagse trainingen worden vaak beschreven als een “hogedrukpan”. In een haalbaar tempo gaan we stap voor stap op zoek naar wat je blokkeert, wat op je wacht en wat je leven zin geeft. Ik noem het “diepzelfduiken”.
Er komt altijd een moment waarop je thuiskomt in jezelf. Dat gevoel, van volledig in contact zijn met wie je bent, laat je zien hoe het is om jezelf helemaal toe te staan er te zijn.
Wat zijn enkele van de grootste veranderingen die je hebt gezien bij je deelnemers?
Sinds mijn werkende leven heb ik al meer dan 1300 mensen mogen begeleiden via verschillende trajecten. Zowel bij mezelf als bij mijn deelnemers zie ik een duidelijke transformatie: ik ben zachter, wijzer en meer aanwezig geworden, en kan geven zonder moeite of vermoeidheid. Dit weerspiegelt zich ook bij mijn deelnemers, die meer ontspannen, zachter en begripvoller worden, en dankbaarheid ontwikkelen voor wie ze zijn en hoe hun pad zich ontvouwt.
Hoewel de weg niet altijd makkelijk is, brengt het diepe besef dat uitdagingen je iets willen leren in plaats van afnemen, een bijzondere innerlijke rust. Deze bewustwording opent de deur naar groei, zelfs zonder dat alles al “opgelost” hoeft te zijn.
Wat motiveert je om mensen te blijven helpen hun ware zelf te vinden?
Ik voel een diepe missie en passie om mijn methode toegankelijk te maken voor een breder publiek en velen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat verder dan 1-op-1-begeleiding. Vanaf 2025 start ik met het aanbieden van onlinetrainingen, met als doel de methode beschikbaar te maken voor mensen die wachten op hulp vanuit de GGZ of die onvoldoende middelen hebben voor individuele begeleiding.
Met deze trainingen wil ik deelnemers leren ontdekken wat hun persoonlijke ritme en lessen zijn, zodat ze zelfstandig verder kunnen groeien, zonder afhankelijk te zijn van een overbelast zorgsysteem. Daarnaast zie ik het als mijn taak om coaches op te leiden, zodat zij de filosofie verder de wereld in kunnen dragen en meer mensen kunnen bereiken.
Mijn motivatie reikt verder dan mezelf. Het is een missie die vraagt om door mijn passie in gang te worden gezet. Er ligt nog veel werk te wachten, maar ik voel dat dit mijn pad is. Dit betekent niet dat ik stop met 1-op-1-coaching; ik blijf deze aanbieden, zolang het in balans is met mijn grotere doel. Uiteindelijk werk ik toe naar een moment waarop de filosofie zonder mij verder kan groeien en bloeien.
Op welke manier kan men het beste met je in contact komen?
Je kunt me altijd bereiken via mijn website: www.veravandeven.nl.