Home > Blogs > In gesprek met… Marianne Hommels

In gesprek met... Marianne Hommels

 

Marianne Hommels werkt als psychosociaal therapeut in haar praktijk Bewuste Groei. De naam van haar praktijk is ontstaan vanuit de wens dat ze het jou gunt om je bewust te zijn van je eigen groei, groei die we activeren vanuit jouw onderbewuste.

marianne-hommels-bewuste-groei

Wat houdt psychosociale therapie in?

Psychosociale therapie… wat zegt dat woord nou eigenlijk? In psychosociale therapie gaat het er over hoe je je voelt, in jezelf, maar ook in relatie tot anderen. In ieders leven gebeurt wel eens iets, dingen die je uit evenwicht brengen. Soms lukt het je om hier veerkrachtig mee om te gaan, andere keren blijkt het te groots voor je om hierin overeind te blijven. In mijn praktijk tref ik vaak mensen die al meer is overkomen in hun leven, dan wat hun systeem heeft kunnen verwerken. Trauma’s (Grieks voor: ‘wond’) liggen dan ten grondslag aan het ‘uit evenwicht zijn’ in het hier en nu. En ik weet – op het woord ‘trauma’ kan een lading zitten. Ik gebruik het woord bewust, omdat ik hoop dat mensen zich kunnen herkennen in de omschrijving dat het dan gaat om dingen – groot of klein – die te veel waren voor je systeem om direct te kunnen verwerken. Ze veroorzaken een psychische wond en daar kan je last van houden.

Waarom heb je ervoor gekozen om met hypnose, IEMT en ReAttach te werken?

Omdat deze zaken zich kunnen vastzetten in je systeem, en daarmee bedoel ik je lichaam, je geest, je ziel, kies ik er voor om niet met cognitieve therapie of met ‘veel praten’ aan de slag te gaan; ik bied geen analytische, verklarende therapie. Alle vormen waarmee ik werk, gaan uit van de kracht van het onderbewuste. Ik ben er oprecht van overtuigd dat je verschil in het hier en nu kunt maken, als je jouw onbewuste patronen verandert. Dat doe je niet door te praten en te analyseren, maar veel meer door bijvoorbeeld gebruik te maken van een staat van trance – bij hypnose. Ook Integral Eye Movement Therapy (IEMT) en ReAttach gaan ‘voorbij’ het bewuste denken, naar de onbewuste laag onder je klachten.

Hoe ziet een behandeling bij Bewuste Groei er uit?

Een behandeling bij Bewuste Groei start altijd met even een kort telefonisch contact – zodat ik kan inschatten of ik denk dat ik iets voor je zou kunnen betekenen. Na het invullen van een aanmeldformulier, hebben we een intakegesprek waarin we samen kijken welk verschil je zelf in je leven zou willen ervaren. Werken met het onderbewuste is geen ‘exacte wetenschap’; ik kan niet vooraf precies vaststellen hoeveel sessies we zullen hebben en wat zich zal aandienen. Wel heb je zelf ten alle tijden de regie in jouw traject – ik stem telkens met je af of het nog gaat over datgene, waar het voor jou over moet gaan. De uitnodiging is vooral om je open te stellen, voor wat zich aandient in de sessies en bereid te zijn om voorbij je eigen ‘kritische mind’ te gaan. Natuurlijk laat die van zich horen – dat is ook zijn taak – maar de uitnodiging is om deze op te merken en te kiezen voor een verandering.

Wat is het belangrijkst voor jou in de relatie met je cliënten?

Belangrijk vind ik het, dat mensen zich op hun gemak voelen bij mij. Misschien is ‘in therapie gaan’ wel spannend, zit daar een drempel op. Ik hoop van harte dat je kunt ervaren dat ik als persoon graag naast je sta, dat ik niet gauw ergens van op kijk gelet op mijn jarenlange ervaring en dat ik je in je waarde laat, door telkens met je af te stemmen: ‘Zijn we voor jou met het juiste bezig?’. Het gevoel te ervaren, dat je zèlf grip en regie kunt hebben over je leven, dat is wat ik ook binnen mijn sessies van belang vind.

Wat is je advies aan mensen die overwegen om psychosociale therapie te volgen?

Overweeg je om therapie te volgen? Dan kan ik alleen maar zeggen: wauw! Wat tof dat je die overweging hebt! Dat geeft mij aan dat het ergens bij je kriebelt, dat je jezelf iets ánders gunt, dan hoe het nu is. Vraag aan de therapeut die je op het oog hebt op welke manier deze werkt, zodat je kunt inschatten of dat bij je verwachtingen past en ga voor jezelf na: voel ik me oké in dit contact? Als dat zo is: waag die sprong – gun jezelf een Lichter leven, het resultaat kan zo bevrijdend zijn!

 

> Bekijk de praktijkpagina van Marianne Hommels op Balansportaal