Home > Blogs > Hoog stressniveau door teveel cortisol

Hoog stressniveau door teveel cortisol

 

Merk je dat je persoonlijk met een hoog stressniveau te maken hebt? Voel je je bijvoorbeeld eigenlijk iedere dag wel een geruime tijd gestrest? Dan is het tijd om op korte termijn naar een oplossing toe te werken. Een te hoog stressniveau staat vaak nauw in verband met teveel cortisol. Dit is het stresshormoon dat de stresstoestand van het menselijke lichaam veroorzaakt. Het verminderen van stress begint dan ook bij het vinden van de juiste behandelmethode.

cortisol-stress

Oorzaken teveel cortisol

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor teveel cortisol. De één met een wat grotere waarschijnlijkheid dan de ander. Het is in ieder geval bekend dat de volgende oorzaken van teveel cortisol goed mogelijk zijn:

  • Veel koffie drinken: Wanneer je vaak koffie met cafeïne drinkt, bestaat er een goede kans dat je teveel cortisol aanmaakt. Cafeïne staat er namelijk om bekend dat het de afgifte stimuleert. Zeker bij hele sterke vormen van koffie komt dit voor.

  • Verkeerd functionerende bijnier: De bijnier is verantwoordelijk voor de afgifte van cortisol. Hierdoor is het mogelijk dat er binnenin de bijnier iets misgaat. Mocht dit zo zijn, dan is dat de oorzaak van de vele stress.

  • Stressvolle gedachtes: Ook heeft je mindset sterk te maken met cortisolproductie. Denk je namelijk vaak aan problemen, mogelijk ‘gevaarlijke’ situaties en andere bronnen van stress? Dan is dit mogelijk de oorzaak van teveel cortisol.

Stressniveau verlagen met behandeling

Om je stressniveau omlaag te krijgen, is het mogelijk voor een behandeling te kiezen. Je hebt daarbij de keuze uit een groot aantal verschillende soorten behandelingen voor stress. Allemaal zorgen ze er op een unieke manier voor dat het lichaam meer tot rust komt. En dat je je wat minder vaak gestrest voelt. Welke behandeling wil jij een kans geven?