Home > Blogs > Hoe ga je om met een traumatische ervaring?

Hoe ga je om met een traumatische ervaring?

 

Een traumatische ervaring heeft veel impact op iemand. Wanneer je dit zelf hebt meegemaakt of iemand kent die een bepaald trauma heeft (gehad), dan is het belangrijk om je hier voldoende over te informeren. Gezien zoiets namelijk veel impact heeft, heb je handvaten nodig om het een specifiek plekje te geven. Gelukkig is dit in de praktijk heel goed mogelijk.

traumatische-ervaring

Verschillende vormen van traumatische ervaringen

Een traumatische ervaring hou je over aan specifieke incidenten. Daarbij komen bepaalde incidenten net wat vaker voor dan anderen. Je beginpunt is dan ook om te bepalen waar de traumatische ervaring precies vandaan komt. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Emotionele verwaarlozing
  • Lichamelijk misbruik
  • Emotioneel misbruik
  • Seksueel misbruik
  • Ingrijpende gebeurtenis (overlijden, ongeluk, etc)

Het vervelende van een dergelijke ervaring is dat het heel moeilijk is om deze los te laten. Zo komt het bijvoorbeeld geregeld voor dat je er voortdurend aan blijft denken. Het is amper mogelijk om je ergens anders op te focussen. Tegelijkertijd komt hier vaak veel angst bij kijken. Bijvoorbeeld de angst dat iets soortgelijks gaat gebeuren. Of wanneer je überhaupt vaker in ongeveer dezelfde scenario’s terechtkomt.

Hulp bij een traumatische ervaring

 

Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Er zijn tal van mensen bereid om jete helpen. Zo zijn de mensen in je naaste omgeving hier bijvoorbeeld toe in staat. Echter kun je voor de beste hulp altijd beter op zoek gaan naar een expert of professional op dit gebied. Iemand die ervaring heeft met het helpen van mensen die te kampen hebben met een trauma (uit het verleden).

Ben je op dit moment op zoek naar hulp bij een traumatische ervaring? Wacht dan niet langer dan nodig is en schakel vandaag nog iemand in!