Home > Blogs > De kracht van visualiseren; een mythe of magie?

De kracht van visualiseren; een mythe of magie?

Visualiseren, werkt dat echt zo goed?

Ik krijg wel eens de vraag of visualiseren echt zo gemakkelijk werkt. Een vraag die ik onlangs kreeg ging over het loslaten van energie en gevoel. Uit de reactie die ik kreeg, proefde ik een stukje ongeloof en tegelijk verwondering. “Kan dat echt zo gemakkelijk?”

Het leuke is: Ja, het is echt zo gemakkelijk! Ik zal een voorbeeld geven dat je zeker herkent uit jouw leven om de kracht en eenvoud van visualiseren te beschrijven.

Dagdromen & dagmerries

Je (her)kent het uit dagdromen en dagmerries. Stel je dwaalt wat af in gedachten naar een moment in de toekomst waarin je iets leuks gaat doen. Je denkt bijvoorbeeld aan een vakantie of een gepland uitje. Je ziet het in je hoofd al voor je en je krijgt er direct zin in. Je voelt je vrolijk en enthousiast. Het omgekeerde merk je bij dagmerries. Stel dat je in gedachten afdwaalt naar een gesprek waar je tegenop ziet. Je kunt dan een knoop in je buik ervaren, je voelt de spanning en ziet er op dat moment al tegenop.

In beide voorbeelden stel jij je in gedachten een situatie voor. Je visualiseert de gebeurtenis en voelt de reflectie ervan in jouw lichaam. Het is echt geworden. Je voelt je blij of gespannen. Bij deze voorbeelden gebeurt dit natuurlijk onbewust. Zet je dit echter bewust in, dan kun je dus heel gemakkelijk energie en gevoel loslaten om een verandering in gang zetten.

Loslaten van gevoel lastig of een koud kunstje?

Bewust loslaten van gevoelens en energie die jou nu niet meer dienen, kan heel ingewikkeld lijken. Zeker als je iets lang op een bepaalde manier hebt gedaan of ervaren. De drempel kan dan hoog zijn en het proces van verandering, waarin je de emoties en het gevoel aan gaat kijken, is niet direct een leuk vooruitzicht. Je bent deze gevoelens en het nachten lang draaien natuurlijk liever kwijt, dan dat deze op de voorgrond komen te staan.

Aan de andere kant kun je iets ook heel gemakkelijk loslaten. Vergelijk het met een bal in je hand die je stevig vast pakt. De enige actie die nodig is om de bal los te laten, is je vingers strekken en je hand iets kantelen. De bal rolt er dan vanzelf van af. Je hebt hem losgelaten.

Natuurlijk is het loslaten van een bal gemakkelijk. Net zoals wanneer je graag hagelslag wilt eten, maar deze op is. Je laat het gevoel los en het wordt pindakaas. Hoe groter het gevoel, des te lastiger het loslaten. Althans, dat is dan wat je al snel denkt. Echter door deze gedachte wordt het ook lastig om los te laten. Je houdt er onbewust aan vast.

Vergelijk het met een nieuwe auto. Je bent hier super blij mee. Je bent er zuinig op en wilt deze absoluut niet kwijt. Een aantal jaren later komen er wat mankementjes en is de auto niet zo passend meer. Je begint te denken aan hem inruilen en doet dit uiteindelijk ook. Waar je er eerst niet aan moest denken om de mooie auto weg te doen, laat je hem daarna met gemak los.

Ja, maar je krijgt er een mooiere auto voor terug, natuurlijk is het dan niet moeilijk!

Precies, zo is het met gevoel en oude energie die niet meer past ook. Die kun je gemakkelijk laten gaan en vervangen voor wat nieuws. Het spannende hierin is dat je niet altijd een plaatje voor ogen hebt wat er dan voor in de plaats komt. Er is geen brochure voor het leven, waarin je even een nieuw stuk leven voor jezelf uitkiest. Daarom blijven we vaak in een oude auto rondrijden, tot het door zijn assen zakt en echt niet meer verder kan.

Met visualiseren kan je zelf jouw brochure samenstellen en hoef je niet te wachten tot jouw auto niet meer verder kan. Je kunt zelf de regie nemen en proactief de nieuwe auto uit kiezen.

Visualiseren om richting te geven aan jou leven

Met visualiseren kun je dus emoties en gevoel loslaten die je niet meer dienen. Dit kan heel erg fijn voelen. Er valt soms letterlijk een last van je schouders af.

Een visualisatie die ik zelf graag gebruik om oude energie of belevenissen van de dag van mij af te laten glijden, is die van de verbinding met de aarde. Hierdoor ervaar ik meer rust en val ik gemakkelijk in slaap.

Hij gaat als volgt:

Ik sluit mijn ogen en concentreer mij op mijn stuitje. Ik visualiseer dat hier een touwtje aan vast zit, dat verbonden is met het midden van de aarde.

Hierna concentreer ik mij op de gevoelens die er nu spelen en die ik los wil laten. Ik voel ze in mijn lichaam en accepteer dat ze er zijn. Vervolgens visualiseer ik een cadeautje, zo’n mooie rode met een strik erom. Hier stop ik in mijn visualisatie, de gevoelens en oude energie in.

Ik laat het cadeautje via het touwtje naar het midden van de aarde zakken. Daar branden de gevoelens en oude energie weg.

Hierna kun je de ruimte die ontstaan is door het wegvallen van de oude energie en gevoelens opvullen met gedachten en gevoelens die je wel wilt, zoals dankbaarheid voor wat er wel is, liefde en trots voor jezelf, omdat je goed bezig bent of een wens voor de toekomst.

Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk hoe je dingen die niet passen van je af kunt laten glijden. Je kunt ook een 180 graden draai maken en visualiseren inzetten om te omarmen wat je wel wilt. Door te kijken naar wat je wel wilt en hier jouw focus op te leggen, kijk je automatisch niet meer naar wat je niet wilt. Je kunt het gebruiken om de brochure van jouw leven te vormen met wat nu bij jou past. Een manier om jouw nieuwe auto uit te kiezen.

Ja, maar hoe stel ik me iets in de toekomst voor wat ik niet ken?

Een terechte opmerking. Het is natuurlijk heerlijk als je precies weet waar je heen wilt en hoe dit eruit ziet.  Zeker ons hoofd vindt het erg fijn als er een perfect uitgestippeld plan ligt. Dan is een verandering of het loslaten van een oude manier niet zo lastig. Toch kan je zelf richting geven en vanuit vertrouwen bewegen, zonder het precies te weten. Hierin is de stem van jouw gevoel en intuïtie een goede raadgever.

Leven vanuit synchroniciteit

Als je echt iets wilt en dit visualiseert dan zal het op jouw pad komen. In welke hoedanigheid is niet altijd van te voren duidelijk. Er zijn vele mooie verhalen die weergeven dat je aan het leven of god iets vraagt en iets heel anders krijgt. Uiteindelijk blijkt dit dan precies te zijn wat je nodig hebt.

Een voorbeeld om dit iets concreter te maken is:

Als jij als sensitief persoon jezelf graag sterker wilt voelen en minder geraakt door de emoties en het gedrag van anderen, dan kan je bijvoorbeeld denken aan een training die hierbij helpt of het lezen van een boek. Het kan zo maar gebeuren dat je na dit besluit in ene nog meer ‘lastige mensen’ en situaties tegenkomt. Hier kun je dan van balen, maar eigenlijk is het een verhulde zegen. Je krijgt alle ruimte om te oefenen en hierdoor sterker te worden. Precies wat je wilde.

Dit betekent overigens niet dat alles een strijd of worsteling hoeft te zijn. Enige vorm van ongemak omdat je iets nieuws aan gaat hoort wel bij veranderen en loslaten, maar het kan ook met een lach.

Het voorbeeld laat je een glimp zien van synchroniciteit. Het is de manier van het leven om jou een hint of bevestiging te geven dat je op de goede weg zit. Als je met visualiseren jezelf een doel stelt of de vraag: ‘hoe kom ik tot dat doel?’, dan zal er in jouw leven een antwoord komen. Zeker als je dit ook nog eens hardop uitspreekt en deelt in jouw omgeving.

Je zult toevallig artikelen tegenkomen die te maken hebben met het thema of doel waar je op dat moment mee bezig bent. Je hoort andere mensen erover praten die hier veel van weten of ook mee zitten. Die ene training komt bij toeval op je pad of precies dat voorwerp wat je nodig hebt. ‘Toevallig’ is een woord dat heel erg samenhangt met synchroniciteit. Het enige verschil is dat het niet toevallig is, maar dat het een resultaat is van de weg visualiseren.

Dat klinkt heel mooi, maar hoe vorm je nu het beeld van waar je naar toe wilt?

Vier stappen om van visualisatie naar een concreet resultaat te komen

De eerste stap is in beweging komen. De beweging naar binnen. Wat voel je en wat vertelt dit gevoel je? Wees hierin eerlijk naar jezelf en laat je hoofd buiten spel. Die snapt niet zoveel van gevoelens en geeft vaak raad en advies wat haaks staat op wat je echt van binnen wilt.

De tweede stap is dit fijne gevoel en wat je wel wilt visualiseren. Stel jezelf een (nabije) toekomst voor waarin dit gelukt is. Dat jij jezelf niet meer op oude manier voelt, maar op de nieuwe manier in het leven staat. Daar ga ik naar toe.

De derde stap is stellen dat je hier naar toe op weg gaat. Dat de weg er naar toe, via synchroniciteit en het delen ervan in je omgeving, naar je toekomt. Sta open voor de hints van het leven en probeer nieuwe dingen uit. Je zult verrast zijn hoe effectief en bijna wonderlijk dit werkt.

De vierde stap is volhouden. Geef niet op als het niet binnen de tijd lukt, die jij graag zou willen. Alles komt naar je toe op het juiste moment. Dit hoeft echter niet te zijn op het moment wat jouw hoofd als juist ervaart. Die wil eigenlijk gisteren al op dat punt in de toekomst zijn. Wees trots op jezelf voor de stappen die je neemt en dat je onderweg bent. Je bent goed bezig!

De enige manier waarop je niet bij je doel aankomt, is door te stoppen en de oude manier weer op te pakken. Dus houd het beeld van stap twee steeds voor ogen. Teken het desnoods en hang het op een plek waar je veel langs komt, zodat het beeld je goed voor ogen blijft. Daar doe je het voor.

Werk visualiseren dus echt zo goed?

Ja, dat werkt echt zo goed. Maar geloof mij natuurlijk niet op mijn blauwe ogen. Ga er vooral zelf mee spelen en zie wat het jou brengt. Dat is veel waardevoller dan alle woorden die ik er aan geef. Uiteindelijk zal je zelf ervaren wat het je brengt en is het antwoord op de vraag niet meer relevant.

Volg jouw nieuwsgierigheid en speel er lekker mee!

 


Dit is een bijdrage van Maarten Vermeulen van Balans met een lach – De spirituele life coach voor sensitieve mannen en vrouwen, die graag zorgen voor een ander.