Home > Blogs > Dankbaarheid: een weg naar een gelukkig leven

Dankbaarheid: een weg naar een gelukkig leven

De kracht van dankbaarheid. Het lijkt zo eenvoudig. Ik ben dankbaar voor….. vul maar aan.

Als je elke dag 3 dingen of mensen opnoemt waarvoor je dankbaar bent, pieker je minder en zie je sneller het positieve in je leven.

Maar je kan nog een stap verder gaan. Maak van dankbaarheid je  levenshouding.


Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed.
Eckhart Tolle

 

Ik geef je 8 aspecten om dankbaarheid meer ruimte in je leven te geven:

Dankbaarheid als persoonlijke eigenschap

De ene is elke dag dankbaar van het moment van ontwaken tot ze gaan slapen. Ze denken er zelfs niet meer over na. Voor anderen is dit wat moeilijker. Dankbaarheid is een eigenschap eigen aan jou – één waarin je jezelf kunt trainen, door bewust meer te focussen op de goede en fijne dingen in je leven.

Blij zijn met wat je hebt

Sommige dingen vinden we zo vanzelfsprekend. Totdat je het een keer niet hebt: schoon drinkwater, een dak boven je hoofd, elektricteit. Of vrienden en familie.

Ruimte voor verwondering

Wees verwonderd als een kind. Een regenboog, een mooi landschap, bomen, de zee, de sterrenhemel, een vlinder – al die momenten dat je om je heen kijkt en ‘wauw’ zegt, zijn momenten van dankbaarheid.

Blij zijn over je huidige leven

Ken je de uitspraak: ’alles waar ‘te’ voor staat is niet goed – behalve ‘tevreden’’. Welke ervaringen heb je nu? Sta er even bij stil. Een maaltijd, een zonsondergang, een film. Of gewoon tevredenheid over het leven in het algemeen, met alles erop en eraan.

Waardering  en respect voor anderen

Dat je vrienden en familie hebt, is iets om dankbaar voor te zijn. En wat met de willekeurige mensen die zomaar iets aardigs voor je doen, of er gewoon zíjn.

Je dankbaarheid laten zien

Laat een “dank je wel” niet hol en leeg klinken. Denk aan de bekende uitspraak ‘Dankbaarheid voelen en het niet tonen, is zoiets als een cadeau krijgen en het niet uitpakken’. Door je dankbaarheid te benoemen (het te zeggen, een briefje te schrijven) doe je al iemand een groot plezier. Het vergroot je eigen gevoel van dankbaarheid.

Dankbaarheid voortkomend uit het besef van vergankelijkheid

Het leven is kort en alles gaat zo snel aan ons voorbij – als je daarbij stilstaat, kan dat een aansporing zijn om extra dankbaar te zijn voor wat er nú is.

Positieve vergelijkingen

Als je altijd kijkt naar mensen die meer hebben, leidt dat al snel tot ontevredenheid. Denk dan liever de andere kant op: je had in je leven ook veel sléchter af kunnen zijn – die vergelijking zorgt juist voor gemoedsrust. Of kijk naar hen om te leren wat jij anders kan doen als je hetzelfde wil ervaren.

dankbaarheid-voorbeelden-balansportaal

Wat levert dankbaarheid op?

Dankbaarheid helpt je om evenwichtig in het leven te staan, te genieten van het leven en relaties extra diepgang te geven. Als ‘innerlijke hulpbron’ helpt het, motiveert en inspireert het ons om (verder) tot bloei te komen.’

Wetenschappelijk werd aangetoond dat dankbaarheid helpt tegen piekeren en tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Het is goed voor je hart – op allerlei manieren. Denk maar aan zelfliefde.

Het is een onuitputtelijke bron van liefde, klein geluk, de lucht, de seizoenen, spel, creativiteit, gastvrijheid. Het wonderbaarlijke is dat wat we aanboren met dankbaarheid zich snel vermenigvuldigt.’

Dankbaarheid beoefenen wil zeker niet zeggen dat je de negatieve dingen ontkent, maar wel dat je meer focust op wat er wél goed is – en dat je oog hebt voor dingen die vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn.

Dankbaarheid als levenshouding, dat bereik je natuurlijk niet in één, twee, drie. Het vraagt oefening en hoe meer je deze 8 aspecten toepast, hoe makkelijker het zal gaan.

BE GRATEFUL


Dit is een bijdrage van Greet Penneman van Greet Coach