Home > Blogs > Zorg goed voor je darmen!

Zorg goed voor je darmen!

 

Je darmen vormen de basis van je immuunsysteem. Als je darmen in de war zijn, loop je meer kans op infecties en virussen. Met gezonde darmen bouw je aan je immuunsysteem. Je krijgt meer bouwstoffen uit je voeding binnen, als je darmen optimaal werken. En dat zorgt voor meer energie, een mooiere huid, glanzende nagels en gezond haar.

zorg-goed-voor-je-darmen

Darmen & voeding

Je onderhoudt je darmstelsel door de darmflora te voeden en te onderhouden. Gebruik hiervoor yoghurt, kefir, verse groenten, pro- en prebiotica. De stofjes die hierin zitten, zorgen dat jouw darmflora het goed doen. En daarmee zorgen jouw darmflora dat de juiste voedingstoffen in jouw lijf daar komen waar ze nodig zijn.

Vermijd voeding die jou een dunne ontlasting geeft of juist zorgt voor obstipatie. Een eetdagboek kan helpen daar inzicht in te krijgen. Houd een paar weken bij wat je eet en drinkt en hoe je darmen werken. Als je na een aantal weken terugkijkt, kun je wellicht ontdekken op welke voeding jouw lijf reageert. Vermijd die voeding dan een tijdje en kijk of dat helpt. Kom je er niet uit, kijk dan eens of een diëtiste of voedingsdeskundige je daarmee kan helpen.

Nog een kleine tip voor jouw darmen: gebroken lijnzaad (1 eetlepel per dag door ontbijt, soep of salade) geeft je darmen een boost! Bij voorkeur koop je heel lijnzaad, die je wekelijks even fijnmaalt, waardoor je ook extra profiteert van de omega-3 vetten in het lijnzaad.

Wil je meer weten over een gezond voedingspatroon? Stuur mij dan een berichtje!


Dit is een bijdrage van Karin de Vries van KAAT – Praktijk voor Body & Mind

kaat-praktijk