Home > Blogs > Zo kun je gezonder leven | 5 tips

Zo kun je gezonder leven | 5 tips

Een gezonde levensstijl creëren en ongezonde keuzes achterwege laten, uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gemiddeld 66 dagen duurt om gewoontes te veranderen. Gezonder leven gaat dus niet alleen om andere keuzes maken, maar ook om geduld en doorzettingsvermogen. In dit artikel delen we een aantal tips om een gezond leven ook voor jou haalbaar te maken.

gezonder-leven

1. Stel een haalbaar doel

Bij gezonder leven denken we vaak aan gewichtsverlies, maar dat is niet het enige voordeel dat je hierbij kan hebben. Door een haalbaar én aantrekkelijk doel te maken is de kans groot dat je motivatie en doorzettingsvermogen aanwezig blijven. Je hebt zo een doel om naar toe te werken. Dat kan zeker zijn dat de weegschaal een ander getal laat zien, maar ook dat je meer energie hebt, een bepaald kledingstuk weer kan dragen of dat je bepaalde – vervelende – klachten achter je kan laten.

2. Neem de tijd

Oké, gemiddeld duurt het dus 66 dagen om gewoontes te veranderen. Gemiddeld, het kan korter én langer duren. Het belangrijkste is dus dat je geduld hebt en dat uiteindelijke doel voor ogen gaat hebben. Maak de stapjes kleiner, verlang niet direct het uiterste van jezelf. Door een realistisch idee te hebben zal je minder snel teleurgesteld zijn en – groot voordeel – iedere overwinning mag worden gevierd, toch?

3. Maak het leuk

Een gezonder leven staat niet gelijk aan jezelf straffen. Een crashdieet zal er misschien voor zorgen dat de kilo’s er vanaf vliegen, maar de gewoontes zullen niet veranderen en echt leuker wordt het er ook niet op. Je hoeft niet alleen maar gezond te eten, bij een gezonde levensstijl draait het om balans. Eet voldoende groente, fruit en vezels, maar er mag ook heus weleens een glas wijn bij of een stuk chocolade. Hierdoor blijft het in evenwicht en zal je een gezonder leven positief benaderen.

4. Zorg voor je mentale welzijn

Gezondheid is niet alleen maar fysiek, ook je mentale gesteldheid is van levensbelang. Gezond eten, voldoende bewegen en genoeg water drinken is een goed begin, maar vergeet niet er meer bij komt kijken. Plan voor jezelf regelmatig me-time in. Een moment om optimaal te ontspannen op een manier dat voor jou werkt. Dit kan mediteren of yoga zijn, maar ook wandelen, een boek lezen of muziek luisteren kan een vorm van ontspanning zijn.

5. Focus op jezelf

Het is één van de belangrijkste dingen bij een gezonde levensstijl: Vergelijk jezelf niet met anderen. Waar het goed werkt voor de één, kan het juist niet fijn zijn voor de ander. Ontdek wat jouw manier is. Proef, probeer, experimenteer en focus op je eigen doel. Laat je niet teveel verleiden door alle prachtige plaatjes op Instagram die je voorbij ziet komen, jij doet het op jouw tempo en werkt naar je eigen doel.