Home > Blogs > Zeven eigenschappen voor succes of falen | Cees Franke

Zeven eigenschappen voor succes of falen | Cees Franke

Herken jij jezelf in de volgende zeven eigenschappen: “extreem gedisciplineerd, energiek, creatief, hoogsensitief, eigenzinnig, intelligent en multi-getalenteerd?” En loop je er tegenaan dat het je toch niet lukt om succesvol én in balans te zijn, ondanks je inzet en de enorme hoeveelheid energie die je hebt?

Want voel jij je toch regelmatig onzeker, twijfel je aan je intelligentie en je vakmanschap? Ervaar je regelmatig veel te veel stress waardoor je gefrustreerd raakt, tegen burn-outs aanloopt en mogelijk zelfs kampt met verslaving?

Wees gerust: je bent niet de enige die faalt door de combinatie van deze zeven krachtige eigenschappen.

De enige reden waarom je faalt, is omdat je de kennis en het bewustzijn van je eigenschappen mist. Zowel de positieve aspecten als de schaduwkanten. Leer ze kennen. Investeer in jezelf en leer hoe ook jij je grootste mislukkingen kunt inzetten als je grootste kracht.

Super succesvol

Als jij deel uit maakt van de groep mensen die door een combinatie van eigenschappen de kans hebt een fantastisch leven te leiden zoals Elon Musk en Steve Jobs, dan behoor je tot de weinigen die leerden met deze cocktail van zeven eigenschappen om te gaan. En zo super succesvol te zijn. Verderop herhaal ik de zeven eigenschappen in combinatie met de schaduwkanten.

Bezit je deze eigenschappen maar heb je niet geleerd ermee om te gaan? Welkom bij de club. Ik ben er ook zo een. Pas later in mijn leven – zo rond mijn 40ste levensjaar – heb ik met schade en schande geleerd dat ik niet de enige was die enorm hard werkte en toch onderuit ging. Elke dag zette ik mij voor meer dan100 % in waardoor ik regelmatig succesvol was. Maar er mislukte veel.

Eigen ervaring

Ik ging aan de combinatie van mijn jeugd(ervaringen), mijn mateloosheid en doodsangsten, hyperventilerend ten onder aan drank en pillen. Ik eindigde na een lange strijd op mijn 41ste voor zes maanden in de afkickkliniek De Brijder te Alkmaar (In mijn e-book Nuchter leren Leven kun je mijn uitgebreide verhaal lezen).

Pas in de tweede helft van mijn leven leerde ik stap voor stap (bewustwording) om te gaan met mijn doodsangsten, dromen, verlangens, mijn verborgen essentie en kwam ik langzaam in balans.

Nogmaals mijn zeven eigenschappen voor succes

1. Gedisciplineerd.
2. Energiek.
3. Creatief.
4. Hoogsensitief.
5. Eigenzinnig.
6. Intelligent.
7. Multi-getalenteerd.

Als je in staat bent om werkelijk naar je hart te luisteren, naar je zielsverlangen, en daarvoor je creativiteit en energie inzet zijn de zeven eigenschappen een onuitputtelijke bron van energie die je helpt het leven te leiden dat werkelijk van jou is: leven in balans vanuit je hart en je missie in dit leven volbrengen.

De schaduwkant van de zeven eigenschappen

Was het maar zo eenvoudig verzucht je … Maar in essentie ís het eenvoudig: alleen jij zit jezelf in de weg, verstrikt in een web van patronen en herhalingen. Op het moment dat je concreet aan de slag gaat om bijvoorbeeld een blog te schrijven voor je website zoek je eerst nog iets over je onderwerp op Wikipedia op. Als je opkijkt en start met schrijven zie je dat er al weer een uur van je kostbare tijd verstreken is omdat je talloze zijwegen op internet nam …. Dan besluit je eerst een kop thee te maken. En terwijl je dat doet draait Boris de kater tussen je benen door want die wil nog meer eten, dus strijk je de hand over je hart en geeft hem wat extra brokjes. Dan merk je dat de kattenbak aan verschoning toe is. Terwijl je de drollen eruit schept ontvang je een app van een vriend die advies nodig heeft. Met beide handen grijp je dat aan en deelt graag je kennis en ervaring.

Kortom, als de kettingreactie van interne en externe prikkels eindelijk stilvalt omdat je vermoeid raakt ervaar je dat er drie van je inspirerende heldere breinuren van de dag alweer voorbij zijn zonder dat het jou iets heeft opgeleverd anders dan een tevreden kater en een blije vriend. Niets mis mee en dat hoort bij het leven maar moet dat juist als jij net kunt en wilt presteren?

Met andere woorden je hebt moeite om je wispelturige, dansende, creatieve, gevoelige, ondernemende brein gedisciplineerd voor jezelf en je doelen te laten werken.

En dat heeft te maken met de schaduwkant, de tegenoverliggende kanten van de zeven eigenschappen.

Want laten we eerlijk zijn, je kunt goddelijke eigenschappen bezitten maar je duivels gedragen. Om in balans en succesvol te zijn zul je ook je schaduwkant beter moeten leren kennen. Die kanten van je persoonlijkheid die anderen waarschijnlijk beter kennen (en ervaren …) dan jezelf.

Hoeveel herken je van jezelf in onderstaand overzicht

En kom je er niet uit? Vraag hulp aan iemand die jou goed kent.

Eigenschap

Mogelijke schaduwkanten

Extreem gedisciplineerd
 • Mateloos
 • Ongeremd: bijvoorbeeld uren dansen, wild leven.
 • Niet onderbouwde risico’s nemen: investeren zonder plan.
 • Ontremd gedrag: eigen en andermans grenzen overschrijden.
 • Verslavingsgevoelig: overmatig eten, alcohol drinken, roken, werken,seks.
 • Niet kunnen stoppen met gedrag: irritaties over een irritatie bij jepartner of baas eindeloos herkauwen.
 • Ongeduldig.
 • [ VUL IN ]
Energiek
 • Je verspilt energie. Omdat je er veel te veel van hebt kun je lange dagen maken en toch deadlines halen.
 • Gecombineerd met onderschatting geef je energie en inspiratie weg aan anderen die om advies vragen.
 • Je bouwt mentale en fysieke spanning op omdat je onbewust bewust ontevreden bent waarop je leeft en werkt: nek en schouders doen pijn omdat je teveel uren maakt en tevel van anderen letterlijk op je nek neemt.
 • Uit balans zijn, verlamd zijn, burn-out omdat je te laat en te weinig ontspanning zoekt.
 • [ VUL IN ]
Creatief
 • 10001 associaties en ideeën: er zit geen rem op.
 • Neemt niets voor waar aan.
 • Compromisloos (zie ook eigenzinnig).
 • Verveling slaat snel toe: snel weer nieuw project opstarten.
 • Periodes van passiviteit.
 • Depressiviteit door intense ervaringen.
 • Stemmingswisselingen. Van uitbundig vrolijk plotseling chagrijnig.
 • [ VUL IN ]
Hoogsensitief
 • Gemiddeld lager zelfbeeld.
 • Gevoeligheid voor geluid en omgevingslawaai. Je zintuigen nemen holistisch (in een oogwenk) alle prikkels waar uit je omgeving en je hebt meer moeite je er voor af te sluiten. Een bladblazer, een vrachtauto en een lawaaierge motorfiets kunnen je naar huis doen vluchten.
 • Schrikken.
 • Vlucht gedrag.
 • In de war raken.
 • Kan niet tegen ritme veranderingen
 • Perfectionistisch.
 • Angst en paniekstoornissen
 • [ VUL IN ]
Eigenzinnig
 • Neiging naar verzet tegen gezag.
 • Onuitstaanbaar en eigenwijs.
 • Koppig, niet willen luisteren.
 • Grensoverschrijdend.
 • Sfeerbepalend.
 • Ongeduldig.
 • Het altijd beter weten.
 • [ VUL IN ]
Intelligent
 • Uitstelgedrag. Enerzijds om langer te kunnen broeden op ideeën maar het is ook een valkuil als je moeite hebt met zelfdiscipline.
 • Zorgen maken, piekeren. Teveel nadenken: is broccoli nu wel of niet gezond. Ik wil nog een koek maar dat is eigenlijk niet gezond. Heb ik genoeg stappen gezet vandaag. Hoe komt het dat Mars rood is? Is Corona een complot? Wat mankeert Trump nu werkelijk?
 • Onderschatting: ik ben niet zo intelligent als iedereen altijd maar zegt.
 • Last van angsten en depressie.
 • Onbegrijpelijke redeneringen
 • [ VUL IN ]
Multi-getalenteerd

Hangt nauw samen met creativiteit

 • Twaalf ambachten, dertien ongelukken.
 • Teveel ideeën
 • Teveel talent verspillen aan anderen dan jezelf (Ik schrijf een mail voorje. Ik ontwerp “even” een logo voor jou.)
 • Zodra je het ‘kunstje” doorhebt verveeld zijn.
 • Overal inspiratie van krijgen
 • Geen gedisciplineerde keuzes maken en daar consequent aan werken.
 • [ VUL IN ]
Ken uzelve

De oude Grieken zeiden het al: Ken U Zelve. En daar ligt de sleutel. Leer jezelf kennen. En dat betekent dat je tijd moet besteden aan je bewust worden van dat wat onbewust je gedrag beïnvloedt en stuurt. Bewustwording is een van de sleutels tot ware kennis van jezelf.

Er zijn talloze methoden en wegen die naar de Tempel van Apollo leiden. Een daarvan is een dagboek bijhouden. Direct nadat ik ben opgestaan (05.30) schrijf ik minimaal 15 minuten of drie pagina’s. Op die pagina’s kan ik al mijn associaties kwijt, mijn dromen, mijn woeste ideeën, mijn woede, mijn frustraties maar bovenal reflecteer ik op mijn gedrag in relatie tot andere mensen. Zo leer ik situaties en gebeurtenissen te analyseren in relatie tot mijzelf waardoor ik steeds beter ben geworden preventief keuzes te maken als een soortgelijke situatie zich weer aandient; en ik mij dus vooraf bewust ben van het feit hoe ik eerder gereageerd heb, met welk resultaat en hoe ik nu met de situatie om kan gaan. En gaat het weer anders? Dab probeer ik met behulp van schrijven inzicht te verwerven en te leren.

Dagboekschrijven

Zo heb ik tijdens mijn dagboekschrijven geleerd dat ik in de ochtenduren het beste kan schrijven aan mijn boek en blogs. Dat in de middag na 15.00 uur mijn associatieve beeldende geest tot leven komt en ik dus het beste kan lezen, foto’s bewerken, gedichten schrijven, tekenen en schilderen.

Maar ook heb ik geleerd om mijn lichamelijke gewaarwordingen tijdens ontmoetingen of uitdagingen beter te ervaren en de boodschap te begrijpen.

In balans komen

Als je zo langzaam maar zeker leert omgaan met je zwarte kanten in combinatie met genoemde zeven eigenschappen kom je in balans en maak je meer kans je doelen te bereiken en je missie in dit leven te volbrengen.

Vanuit mijn levenservaring en mijn onlesbare dorst naar ware kennis heb ik sinds 1998 mijn coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ik mensen help die last hebben van zichzelf, hun potentieel niet benutten en daardoor stress ervaren, burn-outs oplopen en mogelijk zelfs verslavingen ontwikkeld hebben.

Investeer ook in jezelf

Voor mij is leven ‘work in progress’ en ik blijf elke dag opnieuw tijd investeren in mijn persoonlijke groei.
Stop met jezelf in de weg zitten en start vandaag nog met minder falen en meer succesvol zijn. Leer je eigenschappen kennen: de zonnige en de schaduwkanten. Leer ook hoe jij je grootste mislukkingen inzet als je grootste kracht.

Kun jij daar mijn hulp hulp bij gebruiken vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan

Cees Franke
Bewustzijnscoach (aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches -NOBCO)

Meer informatie vind je op mijn website Cees Franke Coaching

Cees Franke