Home > Blogs > Zelfvertrouwen vergroten: Hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen vergroten: Hoe doe je dat?

Zelfvertrouwen is essentieel in bijna elk aspect van ons leven, maar toch hebben veel mensen moeite om het te vinden. Helaas kan dit een vicieuze cirkel zijn. Mensen die geen zelfvertrouwen hebben, zullen minder snel het succes behalen dat hen meer vertrouwen zou kunnen geven.

Zelfverzekerde mensen wekken vertrouwen bij anderen: hun publiek, hun collega’s, hun bazen, hun klanten en hun vrienden. En het vertrouwen van anderen winnen is een van de belangrijkste manieren om te slagen.

Zelfvertrouwen vergoten

Actie op korte termijn kan onmiddellijke of acute problemen met je zelfvertrouwen oplossen, maar voor het opbouwen van vertrouwen op langere termijn is meer fundamentele actie nodig. Dit kan gaan om het aanbrengen van veranderingen in je levensstijl en het maken van robuuste plannen voor de toekomst.

Zelfverzekerde gewoonten opbouwen

Om een ​​sterk gevoel van eigenwaarde op te bouwen, en het vertrouwen dat daaruit voortkomt, moet je proberen goede gewoonten te ontwikkelen (en slechte gewoonten te doorbreken!).

Zorg voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid: regelmatige lichaamsbeweging kan beide verbeteren. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en goed eet.

Eerdere prestaties bekijken

Je zelfvertrouwen kan toenemen als je kunt zeggen: “Ik kan dit, en hier is het bewijs.” Als onderdeel van je persoonlijke SWOT-analyse heb je op basis van je eerdere prestaties vastgesteld waar je goed in bent.

Maak een lijst van de 10 dingen waar je het meest trots op bent in een “prestatielogboek”. Misschien kwam je als beste uit de bus bij een belangrijke toets of examen, speelde je een sleutelrol in een belangrijk team of project, of deed je iets soortgelijks dat een positief verschil maakte in het leven van iemand anders.

Zelfvertrouwen vergroten

Bekijk deze prestaties en gebruik ze om positieve bevestigingen te maken over wat je kunt doen. Deze affirmaties kunnen bijzonder krachtig zijn als je de neiging hebt om je eigen zelfvertrouwen te ondermijnen door negatief over jezelf te praten.

Zelfvertrouwen vergroten