Home > Blogs > Zelfrespect aanleren: Eenvoudige activiteiten die je kunt doen

Zelfrespect aanleren: Eenvoudige activiteiten die je kunt doen

Zelfrespect aanleren van de ene dag op de andere is onmogelijk. Toch zijn er eenvoudige dingen die je kunt aanpassen om het proces te versnellen.

Als je worstelt met een laag zelfbeeld, kan het verbeteren van je gevoel van eigenwaarde een reis zijn die zowel tijd als toewijding vergt. Er zijn echter dingen die je nu kunt doen om je op weg te helpen op die reis. Hieronder staan eenvoudige activiteiten die je kunt doen om jouw zelfrespect te vergroten.

Maak van jezelf een prioriteit

Vanaf het moment dat we jong zijn, wordt ons geleerd dat het een deugd is om de behoeften van anderen boven de onze te stellen, terwijl het egoïstisch is om prioriteit te geven aan je eigen behoeften. Je kunt echter geen goed gevoel van eigenwaarde hebben als je jouw eigen behoeften niet tot een prioriteit maakt.

Dus hoe ziet zelfrespect en het prioriteren van jouw eigen behoeften eruit in de echte wereld? Het betekent in je eigen behoeften voorzien in plaats van ze te negeren omwille van anderen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je erkent dat jouw eigen behoeften waarde hebben, begin je te beseffen dat je zelf waarde hebt.

Stop met een People Pleaser te zijn

Hij die probeert iedereen te behagen, behaagt niemand. Dit geldt ook voor jezelf – als je je hele leven probeert iedereen te plezieren, zal je geen persoonlijk geluk vinden.

Zoals je je kunt voorstellen, kan het doen van activiteiten die je eigenlijk niet uitstaan ​​of doen alsof je bepaalde kwaliteiten bezit die je niet hebt om anderen je te laten accepteren, een negatief effect hebben op jouw zelfrespect.

Je zegt in wezen tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent. De volgende stap om je zelfrespect te vergroten, is dan te vergeten wat anderen willen dat je bent en je eigen authentieke zelf te zijn.

Fouten maken is oké

Als mensen zijn we vaak harder voor onszelf dan voor onze dierbaren. Helaas beschouwen velen van ons onze fouten als persoonlijke of zelfs morele mislukkingen.

Het punt is: we zijn allemaal mensen, en alle mensen maken fouten. In plaats van bij je fouten stil te staan als een soort persoonlijke straf, kun je deze fouten zien als kansen om jezelf te verbeteren. Alleen al door jouw manier van denken te veranderen, kun je jouw zelfrespect vergroten.