Werken aan structurele gedragsverandering
Het veranderen van ons gedrag kan moeilijk zijn. Vaak vergt het veel tijd en energie om onze gewoonten en patronen te doorbreken en nieuwe gewoonten te ontwikkelen. Of het nu gaat om stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten of onze productiviteit op het werk verbeteren, we weten vaak wel wat we moeten doen, maar het daadwerkelijk doen is een ander verhaal.
Stappenplan Gedragsverandering
Gelukkig zijn er manieren om effectief te werken aan een structurele gedragsverandering. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke stappen die jou kunnen helpen bij het doorbreken van oude gewoonten en het ontwikkelen van nieuwe, gezondere habbits.
-
Identificeer je triggers en barrières
Een belangrijke eerste stap bij het veranderen van ons gedrag is het identificeren van triggers en barrières die ons gedag beïnvloeden. Wat zijn de dingen die ons aanzetten tot ongewenst gedrag en wat zijn de factoren die ons belemmeren om gewenst verdrag te vertonen?
Stel: Je wilt graag meer bewegen, maar je vindt het moeilijk om jezelf naar de sportschool te slepen. In dit geval zou je kunnen kijken naar de redenen waarom je het moeilijk vindt om naar de sportschool te gaan. Komt het omdat je moe bent na een lange dag werk of vind je het te druk en/of te spannend? Door deze factoren te identificeren kan je op een gerichte wijze een strategie ontwikkelen om het te overwinnen.
-
Stel realistische doelen en maak een plan
Een andere belangrijke stap bij het werken aan structurele gedragsverandering is het stellen van realistische doelen en het maken van een plan om deze doelen te bereiken. De doelen mogen zeker uitdagend zijn, maar wel haalbaar. Zo blijft de motivatie en is de kans van slagen groter. Een plan om deze doelen te behalen, inclusief stappen die je moet nemen om daar te komen, maakt het overzichtelijk en haalbaar.
We blijven bij het doel om meer te willen bewegen. Je hebt je triggers en barrières geïdentificeerd, nu is het tijd om een doel te stellen en een plan te maken. Wil je een verbeterde conditie, meer spieren of kilo’s afvallen? Werk met bepaalde deadlines en maak het doel kleiner. In plaats van 20 kilo afvallen, begin je met 5. Dit is haalbaar en bij succes krijg je meer motivatie om door te gaan.
-
Maak gebruik van positieve feedback
Positieve feedback kan een krachtige manier zijn om nieuw gedrag te versterken en oude gewoonten te doorbreken. Door positieve feedback te geven voor gewenst gedag, kunnen we ons brein zo conditioneren dat gedrag te blijven vertonen.
Je doel is duidelijk en het plan is uitgewerkt. Positieve affirmaties zijn een goed begin en bij succes – dus je kleinere doel behaald – kan je jezelf belonen. Bij het eerdergenoemde voorbeeld van het meer bewegen kan je dit doen door nieuwe sportkleding te kopen. Let op, het is geen beloning om de sportschool een keer over te slaan. Hierdoor blijft er een negatieve lading aan het doel hangen en dit draagt niet bij aan structurele gedragsverandering.
-
Wees geduldig en vergevingsgezind
Structurele gedragsverandering is niet in één vingerknip geregeld. Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens het proces van gedragsverandering. Het kost namelijk veel tijd en energie, het is onwaarschijnlijk dat je onmiddellijk resultaat zult zien. Realistische verwachtingen en niet te snel opgeven zijn heel belangrijk.
Vergevingsgezindheid is ook een must. Niemand is perfect en we maken allemaal weleens fouten. Erken een terugval, maar weet ook dat het onvermijdelijk is. Het betekent zeker niet dat je hebt gefaald. Zie dit als leermomenten en gebruik ze als motivatie om door te gaan.