Home > Blogs > Wat te doen tegen verveling?

Wat te doen tegen verveling?

Steeds meer van ons blijven thuis in een poging het zich verspreidende coronavirus te vertragen. Maar thuis blijven hangen kan tot verveling leiden. Dit is een signaal dat we niet zinvol bezig zijn met de wereld. Het vertelt ons om te stoppen met wat we doen, en het beter te doen – of om iets anders te doen. Maar wat te doen tegen verveling? Lees hier onze tips.

1. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet

Zoals alle emoties, gaat dit gevoel over alles wat je op dit moment denkt. Dat betekent dat thuisblijven alleen zinvol zal zijn als we actief nadenken over het grotere goed dat het oplevert. Toen studenten bijvoorbeeld bij studies werden aangespoord om na te denken over waarom hun schoolwerk voor hen persoonlijk belangrijk was, ontdekten onderzoekers dat hun interesse in leren toenam.

Met andere woorden: door onze activiteit opnieuw in te kaderen, verandert onze manier van denken.

2. Zoek een ritme

Routines structureren onze dagen en zorgen voor een gevoel van samenhang dat onze zin in het leven versterkt. Het leven van mensen voelt meer betekenis op momenten dat ze bezig zijn met dagelijkse routines.

Door nieuwe routines te creƫren, kunnen mensen een gevoel van betekenis herstellen dat hen tegen deze gevoelens beschermt.

3. Probeer iets nieuws bij wat te doen tegen verveling

Het doen van nieuwe dingen verlicht niet alleen verveling, het helpt ook bij het verwerven van nieuwe vaardigheden en kennis die verveling op de lange termijn kunnen verlichten. Er zijn aanwijzingen dat het omarmen van nieuwe ervaringen ons kan helpen niet alleen een gelukkig of zinvol leven te leiden, maar ook een psychologisch rijker leven.

Wat te doen tegen verveling