Wat te doen bij een burn-out?

Een burn-out komt veel voor als je vaak multitaskt en wordt gevraagd om te veel te doen. Tekenen van een burn-out zijn onder meer een hopeloos gevoel, chronische vermoeidheid, verminderde zelfzorg, slechte grenzen stellen, cynisch worden en jezelf isoleren. In dit artikel geven we een antwoord op de vraag: Wat te doen bij een burn-out?

Je mentaliteit veranderen

Zoek naar betekenis in je werk

Als je een burn-out hebt, kun je uit het oog verliezen waarom jouw werk belangrijk voor je is. Zelfs als je ooit gepassioneerd was over jouw werk, kan het voortdurend overbelasten van jezelf deze passie uitputten. Gun jezelf wat tijd om na te denken over wat er zinvol is aan jouw werk. Dit kan je een tijdelijke boost geven om de komende dagen door te komen.

Zoek een betere balans tussen werk en privé

Als je denkt dat je leven niets anders is dan werk, probeer dan elders vervulling te vinden. Niemand kan elke dag de hele dag werken en zich niet opgebrand voelen. Als je geen betekenis vindt in jouw baan, kijk dan naar de functies die je buiten kantoor vervult.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Vaak is een burn-out het resultaat van te zwaar voor jezelf. Dit manifesteert zich vaak door jezelf te vergelijken met anderen op een vergelijkbaar levenspad of op een vergelijkbaar gebied. Probeer jezelf niet met anderen te vergelijken.

Je routine veranderen

Neem meer pauzes

Niemand kan elke dag de hele dag gaan zonder zich opgebrand te voelen. Als je een ernstige burn-out hebt, dwing jezelf dan om gedurende de dag meer pauzes te nemen. Dit zal ertoe leiden dat je energieker en productiever wordt.

Beperk de tijd op elektronische apparaten

Elektronische apparaten kunnen geweldig zijn om te ontspannen of te socializen, maar kunnen soms bijdragen aan een burn-out als je het gevoel hebt dat je nooit echt weg bent van je werk. Als je werk gerelateerde e-mails op jouw smartphone ontvangt, zal het moeilijk zijn om los te koppelen en te ontspannen. Probeer elke avond een uurtje van jouw telefoon af te stappen om je te concentreren op ontspannen en tot rust komen.

Plan tijd om te ontspannen

Tijd om te ontspannen is net zo belangrijk voor jouw welzijn als tijd vrijmaken voor productiviteit. Pas je schema aan om jezelf de tijd te geven om pauzes te nemen en te ontspannen.

Noodzakelijke wijzigingen aanbrengen

Maak een inventaris van jouw stressoren

Als je je opgebrand voelt, kan het nuttig zijn om te achterhalen waarom. Wat zijn de grootste stressfactoren in jouw leven die tot deze emotionele toestand leiden? Als je de belangrijkste oorzaken van jouw stress identificeert, kun je zien welke aspecten van jouw leven je moet veranderen. Dit hoef je niet alleen te doen, maak gebruik van ons netwerk en schakel de juiste hulp in bij jou in de buurt of online.

Bekijk jouw interesses, vaardigheden en talenten

Bedenk wat je kunt doen. Bekijk alle activa en talenten die je in een organisatie kunt inbrengen. Als werk een grote stressfactor in je leven is, is het misschien tijd om carrière te maken. Bedenk welke vaardigheden je momenteel bezit en hoe deze kunnen worden toegepast op een meer bevredigende carrière.

Leer “Nee” zeggen

Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door overmatige inzet. Als je te veel op jouw bord hebt, vermijd dan nieuwe verantwoordelijkheden.

Lees meer in deze categorie

Vanochtend startte ik de auto en het piepje herinnerde mij eraan dat…

In de huidige maatschappij zijn veel mensen constant in beweging en op…

Waar komen klachten zoals een burn-out, angsten of depressieve gevoelens vandaan? De…

Categorie
Volg balansportaal op:

Lees meer in deze categorie

Marijke Beukers heeft bewust de switch gemaakt van GZ-psycholoog naar Holistisch Psycholoog. In…

Time-management is tegenwoordig een echte vaardigheid. In een wereld waarin de klok…

Ben jij geboren tussen 21 maart en 21 april? Dan is jouw…

Zoek op Balansportaal

Dankjewel!

Het e-book '14 gouden tips, kom sterker uit een burn-out' staat voor je klaar