Wat je NIET moet doen bij een burn-out
Je bent thuis komen te zitten met een burn-out. De kans is groot dat je de eerste periode vooral enorm vermoeid bent geweest. Er was weinig energie, veel slaap en geen ruimte om over je herstel na te denken. Nu je in de volgende fase bent beland, wil je zo snel mogelijk herstellen, maar hoe? In dit artikel vertellen we je wat je vooral NIET moet doen als je een burn-out hebt.
Identificeren
We zijn geneigd om ons te identificeren met dingen die we meemaken, uitvoeren of met onze omgeving. Zo kan het dus ook gaan met een burn-out. Je wilt gelijkgestemden ontmoeten, je leest talloze artikelen en boeken over een burn-out – en specifiek het herstel hiervan – en in vele gesprekken gaat het ook over je burn-out. Het is goed om erover te praten, maar pas op dat het niet je hele leven gaat beheersen. Door de volledige focus op je burn-out te leggen, vergeet je wie je bent en wordt je continu omringd door de bijkomende negatieve gedachtes en gevolgen.
Haast hebben
Een burn-out hebben is allesbehalve prettig en we snappen dan ook dat je graag zo snel mogelijk uit deze belabberde situatie wilt komen. Toch is haast hebben bij je herstel géén goed idee. Helen kost tijd, fysiek en mentaal. Grote kans dat de aanloop naar je burn-out ook enkele maanden en soms zelfs jaren heeft geduurd, dus het herstel zal ook niet in één week of maand geregeld zijn. Haast hebben in je herstelproces zal er alleen maar voor zorgen dat processen nog langzamer zullen gaan verlopen en dat de focus niet op de juiste plek ligt. Je burn-out is immers een teken, je moet er in the end wat van leren.
Teveel luisteren naar anderen
Vergelijkbare verhalen kunnen helpen in je proces, net zoals artikelen lezen en onderzoeken doorspitten. Toch is iedere burn-out anders, ook die van jou. De gemiddelde duur van een herstelproces zegt niks over jouw situatie, evenals wat je buurvrouw heeft gedaan toen zij ooit eens overspannen is geweest. Daarnaast zullen veel mensen je – ongevraagd en onnodig – advies geven. Probeer daar niet teveel naar te luisteren, hoe lief het ook bedoeld is. Wat voor de één kan werken, kan juist voor de ander een averechts effect hebben. Daarnaast zullen teveel adviezen en verhalen je uit balans brengen. Het zijn teveel opties, waardoor je nog meer chaos in je hoofd krijgt.
Passief blijven
Ja, bij een burn-out is ontspanning en tot rust komen héél belangrijk. Toch is het niet de bedoeling dat je weken lang bivakkeert in bed of op de bank. De eerste periode mag je goed de tijd nemen om uit te rusten, maar na een week is het goed om je eerste activiteiten te starten. Heus, je hoeft geen verjaardagen af te lopen of sociale verplichtingen te voldoen. Probeer routine in je dag te krijgen, spreek af dat je een bepaald aantal keer per week kookt of doe iedere dag een (korte) wandeling buiten. Waarschijnlijk voel je veel weerstand, maar uiteindelijk zal het positief zijn voor jouw herstel.