Home > Blogs > Wat is stress?

Wat is stress?

We weten allemaal hoe het is om gestrest te zijn, maar het is niet eenvoudig om precies vast te stellen wat stress betekent. Als we dingen zeggen als ‘dit is stressvol’ of ‘ik ben gestrest’, hebben we het misschien over:

Situaties of gebeurtenissen die ons onder druk zetten – bijvoorbeeld momenten waarop we veel te doen en over nadenken, of niet veel controle hebben over wat er gebeurt.

Onze reactie als we onder druk komen te staan ​​- de gevoelens die we krijgen als men eisen aan ons stelt die we moeilijk kunnen verwerken.

‘Het is overweldigend. Soms kun je niet verder kijken dan de dikke mist van stress.’

Er is geen medische definitie van stress, en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn het er vaak niet over eens of stress de oorzaak is van problemen of het gevolg daarvan. Dit kan het moeilijk maken om erachter te komen waardoor jouw gevoelens van stress worden veroorzaakt, of hoe je ermee om kunt gaan. Maar wat jouw persoonlijke definitie van stress ook is, het is waarschijnlijk dat je je stress beter kunt leren beheersen door:

  • Omgaan met externe druk, zodat stressvolle situaties je niet zo vaak overkomen
  • Het ontwikkelen van je emotionele veerkracht, zodat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties als ze zich voordoen en je je niet zo gestrest voelt.

Waarom beïnvloedt stress mij fysiek?

Misschien merk je dat je eerste aanwijzingen over stress fysieke tekenen zijn, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of maagklachten.

Hier kunnen veel redenen voor zijn, want als we ons gestrest voelen, vinden we het vaak moeilijk om te slapen of goed te eten, en slechte voeding en gebrek aan slaap kunnen beide onze lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat we ons emotioneel meer gestrest voelen.

Ook als we ons angstig voelen, geven ons lichaam hormonen af ​​die cortisol en adrenaline heten. Dit is de automatische manier waarop het lichaam zich voorbereid om te reageren op een dreiging, ook wel de ‘vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie’ genoemd. Als je vaak gestrest bent, produceer je waarschijnlijk hoge niveaus van deze hormonen, waardoor je je lichamelijk onwel voelt en op de langere termijn je gezondheid kan beïnvloeden.

Ervaar jij veel stress? Last van stressklachten? Een stresscoach kan uitkomst bieden.

wat-is-stress-stresscoaching