Home > Blogs > Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Vraag jij jezelf wel eens af: Wat is mindfulness? Hier gaan we in op deze vragen en andere feiten over het begrip ‘mindfulness’.

Mindfulness. Het is een vrij eenvoudig woord. Het suggereert dat de geest volledig aandacht schenkt aan wat er gebeurt, aan wat je doet, aan de ruimte waar je doorheen beweegt. Dat lijkt misschien triviaal, behalve het vervelende feit dat we zo vaak afwijken van de kwestie. Onze geest neemt een vlucht, we verliezen het contact met ons lichaam en al snel worden we verdiept in obsessieve gedachten over iets dat net is gebeurd of piekeren we over de toekomst. En dat maakt ons ongerust.

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en niet overdreven reactief of overweldigd door wat er om ons heen gebeurt.

Maar hoe ver we ook afdrijven, mindfulness is er om ons terug te brengen naar waar we zijn en wat we doen en voelen. Als je wilt weten wat mindfulness is, kun je het het beste een tijdje proberen. Omdat het moeilijk is om in woorden te vatten, zal je kleine variaties in de betekenis aantreffen in boeken, websites, audio en video.

De definitie van mindfulness

Mindfulness is het fundamentele menselijke vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust te zijn van waar we zijn en wat we doen, en niet overdreven reactief of overweldigd door wat er om ons heen gebeurt.

Mindfulness is een kwaliteit die elk mens al bezit, het is niet iets dat je moet bedenken, je moet gewoon leren hoe je er toegang toe krijgt.

Feiten over mindfulness

Mindfulness is niet obscuur of exotisch

Het is ons bekend omdat het is wat we al doen, hoe we het al zijn. Het heeft vele vormen en kent vele namen.

Mindfulness is niet iets bijzonders wat we doen

We hebben al het vermogen om aanwezig te zijn, en het vereist niet dat we veranderen wie we zijn. Maar we kunnen deze aangeboren kwaliteiten cultiveren met eenvoudige praktijken waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze ten goede komen aan onszelf, onze dierbaren, onze vrienden en buren, de mensen met wie we werken en de instellingen en organisaties waaraan we deelnemen

Je hoeft niet te veranderen

Oplossingen die ons vragen om te veranderen wie we zijn of iets te worden dat we niet zijn, hebben ons keer op keer in de steek gelaten. Mindfulness erkent en cultiveert het beste van wie we zijn als mens.

Het heeft het potentieel om een ​​transformerend sociaal fenomeen te worden. Dit is waarom:

Iedereen kan het

Beoefening cultiveert universele menselijke kwaliteiten en vereist niet dat iemand zijn overtuigingen verandert. Iedereen heeft er baat bij en het is gemakkelijk te leren.

Het is een manier van leven

Mindfulness is meer dan een oefening. Het brengt bewustzijn en zorgzaamheid bij alles wat we doen – en het vermindert onnodige stress. Zelfs een klein beetje maakt ons leven beter. Ben je benieuwd naar andere mindfulnessbeoefenaars? Volg ons op w.

Het is gebaseerd op bewijs

We hoeven niet op het geloof te letten. Zowel wetenschap als ervaring tonen de positieve voordelen aan voor onze gezondheid, geluk, werk en relaties.

Het stimuleert innovatie

Terwijl we omgaan met de toenemende complexiteit en onzekerheid van onze wereld, kan mindfulness ons leiden tot effectieve, veerkrachtige en goedkope antwoorden op schijnbaar onverzettelijke problemen.

Zie hier een overzicht van alle beschikbare Mindfulnesstrainers