Home > Blogs > Wat is HSP?

Wat is HSP?

Nu we met het jaar meer beginnen te leren over de werking van ons brein, ontstaan er ook nieuwe manieren om bepaalde zaken uit te leggen. Zo hoor je tegenwoordig steeds vaker de term ‘HSP’ voorbij komen. Maar wat is HSP nu eigenlijk? En waarom is het belangrijk om ervan op de hoogte te zijn in de wereld waar we vandaag de dag in leven?

wat-is-hsp-hoogsensiviteit

Hoogsensitiviteit uitgelegd

Bij hoogsensitiviteit is er sprake van een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel. Hierdoor maak je alles als het ware net wat intenser mee. Dit kan gaan om alledaagse zaken, zoals het proeven van een bepaalde smaak. Of het horen van een bepaald geluid. Bovendien merk je bij hoogsensitiviteit een stuk sneller zaken als een stemming of een specifieke sfeer in een ruimte op.

Dit is niet altijd even prettig. In sommige gevallen ontstaat er namelijk een te grote hoeveelheid prikkels. Je bent dan niet meer in staat om ze allemaal op een gecontroleerde wijze te verwerken. In een dergelijke situatie ontstaat er dan een overweldigd gevoel. Je hebt op dat moment behoefte aan rust om alles te verwerken.

Ontspanning bij HSP

Wanneer je je herkent in de symptomen van HSP, is het zaak om hier slim mee om te gaan. Het is namelijk heel goed mogelijk om te leven met HSP. Om dit mogelijk te maken, moet je geregeld voldoende ontspanning vinden. Ook helpt het enorm om te leren over manieren om jezelf te ontspannen. Dit is soms al zo eenvoudig als rustiger ademen. Neem een kijkje tussen de verschillende (gratis) online programma’s om hier meer informatie en inspiratie over op te doen. Voor je het weet, ga je er al een stuk beter mee om. Dit is toch net een stukje fijner leven.

Vind een professional op het gebied van HSP