Home > Blogs > Wat is hormooncoaching?

Wat is hormooncoaching?

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze spelen niet alleen op in de puberteit of zijn belangrijk bij een kinderwens, hormonen zijn verantwoordelijk voor meerdere belangrijke processen in ons lichaam. Een hormooncoach kan zowel bij vrouwen als mannen helpen om grip te krijgen op hormoonproblemen.

Naast geslachtshormonen zijn er vele andere hormoonsystemen, zoals bijnier- en schildklierhormonen. Ook zijn er hormoon-gerelateerde ziektes, zoals auto-immuunziektes, diabetes en bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto. Zoals je ziet, een disbalans in onze hormoonhuishouding kan veel invloed hebben op ons dagelijks leven.

hormonen-hormooncoaching

Vervelende gevolgen

Een verstoorde hormoonhuishouding kan voor veel ongemakken zorgen. Vaak zijn het vage klachten, zoals moeheid, buikklachten of huidproblemen die kunnen wijzen op een ongebalanceerde hormoonhuishouding. Maar ook bij overgangsklachten, PCOS of niet zwanger worden bij een kinderwens kan het probleem liggen bij de hormonen.

Eigenlijk kunnen er veel klachten voortkomen uit een disbalans in je  hormoonhuishouding, ook voedselintoleranties en schildklierproblemen kunnen hierdoor veroorzaakt worden. Zit je niet lekker in je vel, ervaar je veel stress of heb je slaapproblemen? Ook dat zouden zomaar eens je hormonen kunnen zijn.

Hormooncoach | Hormonen in balans

Een hormooncoach brengt jouw klachten in kaart en zoekt naar de oorzaak van deze klachten. Dit doet een hormooncoach door naar onder andere stress, ziekte, voeding en hormonen te kijken. De verbanden die hierin worden gelegd zijn de basis voor een herstelplan. Door middel van aanpassingen in je levensstijl, voeding en stressbeheersing kan een hormooncoach al voor veel verschil zorgen. Zij geven tips en opdrachten mee, maar doen daarnaast ook goed onderzoek wat bij jou helpt. Stress, voeding, beweging en je hormonen zijn allemaal verbonden met elkaar. Wanneer de hormooncoach een herstelplan opstelt, wordt er ook rekening gehouden met genetische gevoeligheden.

Alternatieve behandelmethode

Hormooncoaching is nog niet heel bekend en wordt gezien als een alternatieve behandelmethode. Het wordt soms ook wel gezien als het laatste redmiddel bij klachten. Bij veel soorten methodes wordt er symptoombestrijding gedaan door middel van medicatie. Door je te focussen op de hormonen kan een oorzaak worden aangepakt, waardoor de klachten echt opgelost worden.

Vind op Balansportaal een hormooncoach bij jou in de buurt