Home > Blogs > Wat is een fobie?

Wat is een fobie?

Een fobie is een buitensporige en irrationele angstreactie. Als je een fobie hebt, kun je een diep gevoel van angst of paniek ervaren wanneer je de bron van je angst tegenkomt. De angst kan betrekking hebben op een bepaalde plaats, situatie of object. In tegenstelling tot algemene angststoornissen is een fobie meestal verbonden met iets specifieks.

Lees ook: Soorten angststoornissen: Welke zijn er?

De impact van een fobie kan variëren van vervelend tot ernstig invaliderend. Mensen met fobieën realiseren zich vaak dat hun angst irrationeel is, maar ze kunnen er niets aan doen. Dergelijke angsten kunnen werk, school en persoonlijke relaties verstoren.

wat-is-een-fobie

Oorzaken van een fobie

Genetische en omgevingsfactoren kunnen fobieën veroorzaken. Kinderen met een naast familielid met een angststoornis lopen het risico een fobie te ontwikkelen. Schrijnende gebeurtenissen, zoals bijna verdrinken, kunnen dit veroorzaken. Blootstelling aan besloten ruimtes, extreme hoogten en dieren- of insectenbeten kunnen allemaal bronnen van fobieën zijn.

Mensen met aanhoudende medische aandoeningen of gezondheidsproblemen hebben vaak fobieën. Er is een hoge incidentie van mensen die fobieën ontwikkelen na traumatisch hersenletsel. Drugsmisbruik en depressie zijn ook verbonden met fobieën.

Fobieën hebben andere symptomen dan ernstige psychische aandoeningen zoals schizofrenie. Bij schizofrenie hebben mensen visuele en auditieve hallucinaties, wanen, paranoia, negatieve symptomen zoals anhedonie en ongeorganiseerde symptomen. Fobieën zijn misschien irrationeel, maar mensen met fobieën slagen er niet in om de werkelijkheid te testen.

Risicofactoren

Mensen met een genetische aanleg voor angst kunnen een hoog risico lopen om een fobie te ontwikkelen. Leeftijd, sociaaleconomische status en geslacht lijken alleen risicofactoren te zijn voor bepaalde fobieën. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer kans op dierenfobieën. Kinderen of mensen met een lage sociaaleconomische status hebben meer kans op sociale fobieën. Mannen vormen de meerderheid van degenen met tandarts- en doktersfobieën.

 

Vind op Balansportaal hulp bij angst & fobie