Home > Blogs > Wat is een depressie?

Wat is een depressie?

Het is niet altijd direct even duidelijk wat een depressie nu precies is. Vandaar dat men ook massaal op zoek is naar een antwoord op de vraag “Wat is een depressie?”. In veel gevallen speelt het gevoel van neerslachtigheid een centrale rol. Maar dat is lang niet alles. Hoe is een depressie nu het beste te omschrijven?

wat-is-een-depressie

De definitie van een depressie

Je moet een depressie echt zien als een mentale ziekte. Zowel je stemming als ook je gevoelens hebben hieronder te lijden. In principe kun je stellen dat er sprake is van een depressie wanneer er langere tijd sprake is van aanhoudende somberheid. Somberheid die je niet eens altijd zelf kunt plaatsen. Vaak gaat dit in combinatie met een verminderde interesse in van alles en nog wat. Het is simpelweg niet mogelijk om ergens van te genieten.

Een gevoel van neerslachtigheid

Bij een moeilijke situatie is een gevoel van neerslachtigheid normaal. Je hebt er ‘effe geen zin meer in’. Er ontstaat echter een probleem wanneer dit gevoel van neerslachtigheid langer aanhoudt. Het gaat dan op termijn een invloed hebben op je dagelijkse functioneren. En dat is niet de bedoeling. Het wordt dan tijd om een oplossing te zoeken.

Werken aan herstel

Werken aan je herstel doe je door op zoek te gaan naar effectieve behandelingen tegen een depressie. Je werkt dit gevoel van neerslachtigheid bijvoorbeeld weg door de hulp van een professionele partij in te schakelen. Je gaat dan binnen de kortste keren merken dat er licht aan het einde van de tunnel is. Dit is vaak al een hele fijne gedachte. Je kunt ergens naartoe werken om uit deze vervelende situatie te geraken.

Of je nu wel of niet al met een depressie te maken hebt, het is altijd mogelijk om stapjes vooruit te zetten.

Vind direct hulp bij een depressie