Wat is een burn-out?
Een burn-out en stress zijn behoorlijk nauw met elkaar verbonden, maar ze zijn niet hetzelfde. Als je je afvraagt: ‘wat is een burn-out’, of als je je bijna opgebrand voelt, dan lees je hier hoe de symptomen er uitzien en wat het verschil is met stress.
De burn-out is bedacht door de psycholoog Herbert Freudenberger in de jaren zeventig, hij beschrijft het als een ernstige stressstoornis die leidt tot ernstige fysieke, mentale en emotionele uitputting.
Een burn-out is veel erger dan een gewone vermoeidheid, iemand die hier last van heeft, kan langdurig niet goed met stress en dagelijkse verantwoordelijkheden omgaan. Ze hebben vaak het gevoel dat niks meer aankunnen. Ze kunnen zelfs een pessimistische kijk op het leven aannemen en zich hopeloos voelen.
Het verdwijnt niet vanzelf en kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstige lichamelijke en psychische aandoeningen zoals depressie, hartaandoeningen en diabetes. Het is daarom erg belangrijk om het te herkennen en actie te ondernemen wanneer je het gevoel hebt dat je hier misschien aan leidt.
Wat zijn de symptomen?
Om een beter beeld te krijgen van een burn-out, is het noodzakelijk om te kijken naar de symptomen. De volgende systemen kunnen voorkomen wanneer je last hebt van een burn-out.
Uitputting
Wanneer je last hebt van een burn-out, zal je je fysiek en emotioneel uitgeput voelen. Lichamelijke symptomen die voorkomen zijn: hoofdpijn, buikpijn en veranderingen in eetlust of slaap.
Isolatie
Mensen met een burn-out voelen zich vaak overweldigd. Als gevolg hiervan stoppen ze mogelijk met sociale activiteiten.
Prikkelbaarheid
Mensen kunnen gemakkelijker kwaad worden op vrienden, collega’s en familieleden. Omgaan met normale stressfactoren zoals voorbereiding op een werkvergadering, kinderen naar school brengen en huishoudelijke taken uitvoeren, kunnen zelfs te veel worden, vooral als de dingen niet gaan zoals gepland.
Frequente ziekten
Een burn-out kan, net als andere langdurige stress, het immuunsysteem verlagen, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en slapeloosheid. Ook kan het leiden tot psychische problemen zoals depressie en angst.
Een laag zelfbeeld en twijfels over werkcompetenties
Vaak laten moeilijke beslissingen ons aan onszelf twijfelen en kunnen deze fouten ons een kort moment van wantrouwen bezorgen. Als je merkt dat deze gevoelens jouw prestaties consequent beïnvloeden, kan dit een symptoom zijn.
Het verschil tussen stress en een burn-out
Een burn-out kan het gevolg zijn van aanhoudende stress, maar het is niet hetzelfde als te veel stress. Stress houdt over het algemeen in: te veel druk die fysiek en mentaal te veel van je vraagt. Gestreste mensen kunnen zich echter nog steeds voorstellen dat ze zich beter zullen voelen als ze alles onder controle kunnen krijgen.
Een burn-out betekent dat je je leeg en mentaal uitgeput voelt, zonder motivatie. Mensen die hier last van hebben, zien vaak geen hoop op positieve verandering in hun situatie. En hoewel je je er meestal van bewust bent dat je onder veel stress staat, merk je niet altijd dat je er last van hebt. Het wordt dikwijls veroorzaakt door een lange periode van stress.
Hoe herstel ik van een burn-out?
Op Balansportaal vind je alle mogelijke hulp bij jou in de buurt die het herstel van een burn out kunnen voorspoedigen. Op onze social media kanalen inspireren wij je dagelijks met informatie, motivatie en winacties.