Home > Blogs > Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur? Dat vragen velen zich wel eens af. In dit artikel beantwoorden we deze vraag en kijken we naar de voor- en nadelen.

 

Acupunctuur is een vorm van behandeling waarbij zeer dunne naalden door de huid van een persoon worden gestoken op specifieke punten op het lichaam, tot verschillende diepten. Onderzoek suggereert dat het kan helpen bij het verlichten van pijn, en het wordt gebruikt voor een breed scala aan andere klachten.

 

Hoe acupunctuur wetenschappelijk werkt, blijft onduidelijk. Sommige mensen beweren dat het werkt door vitale energie in evenwicht te brengen, terwijl anderen denken dat het een neurologisch effect heeft. In dit artikel nemen we een verder kijkje in de wereld van acupunctuur.

 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur omvat het inbrengen van naalden op bepaalde punten van het lichaam.

Een acupuncurist zal naalden in het lichaam van een persoon steken met als doel hun energie in evenwicht te brengen.

 

Er wordt beweerd dat dit het welzijn kan helpen verbeteren en sommige ziekten kan genezen. Aandoeningen waarvoor het wordt gebruikt, zijn onder meer verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, bloeddrukproblemen en kinkhoest.

 

Hoe werkt het?

De traditionele Chinese geneeskunde legt uit dat gezondheid het resultaat is van een harmonieus evenwicht van de complementaire extremen van “yin” en “yang” van de levenskracht die bekend staat als “qi”, uitgesproken als “chi.” Ziekte zou het gevolg zijn van een onbalans van de krachten.

 

Er wordt gezegd dat Qi door meridianen of paden in het menselijk lichaam stroomt. Deze meridiens en energiestromen zijn toegankelijk via 350 acupunctuurpunten in het lichaam. Het inbrengen van naalden in deze punten met de juiste combinaties zou de energiestroom weer in de juiste balans brengen.

 

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de meridianen of acupunctuurpunten bestaan, en het is moeilijk te bewijzen dat ze dat wel of niet doen, maar talrijke onderzoeken suggereren dat acupunctuur voor sommige aandoeningen werkt.

 

Sommige experts hebben neurowetenschappen gebruikt om acupunctuur uit te leggen. Acupunctuurpunten worden gezien als plaatsen waar zenuwen, spieren en bindweefsel gestimuleerd kunnen worden. De stimulatie verhoogt de doorbloeding en activeert tegelijkertijd de activiteit van de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

 

Voordelen van acupunctuur

Acupunctuur heeft een aantal voordelen:

 

  • Correct uitgevoerd, is het veilig.
  • Er zijn weinig bijwerkingen.
  • Het kan effectief worden gecombineerd met andere behandelingen.
  • Het kan sommige soorten pijn onder controle houden.
  • Het kan patiënten helpen voor wie pijnstillers niet geschikt zijn.

 

Risico’s van acupunctuur

Alle therapieën hebben zowel risico’s als voordelen. De mogelijke risico’s van acupunctuur zijn:

 

  • Het is gevaarlijk als een patiënt een bloedingsstoornis heeft of bloedverdunners slikt.
  • Op de inbrengplaatsen kunnen bloedingen, blauwe plekken en pijn optreden.
  • Niet-gesteriliseerde naalden kunnen de patiënt infecteren.
  • In zeldzame gevallen kan een naald breken en een inwendig orgaan beschadigen.
  • Wanneer het diep in de borstkas of bovenrug wordt ingebracht, bestaat het risico op een klaplong, maar dit is zeer zeldzaam.

 

Zoals bij elke aanvullende therapie, is het raadzaam om deze naast conventionele behandelingen te gebruiken in geval van chronische of ernstige ziekte. Volg je ons al op instagram?