Home > Blogs > Wat doe je als het ook anders kan?

Wat doe je als het ook anders kan?

Daar zat ik dan bij de huisarts. Druk met een actieve peuter, pasgeboren baby, slechte nachten, herstel van de bevalling. Het was allemaal teveel geworden en ik voelde bijna continu paniek en wist niet wat ik kon doen om daar vanaf te komen. Vraagt de huisarts aan het eind van het gesprek wat ik wil of nodig heb. Ehm, dat weet ik nou juist niet.

De boodschap was even een paar nachten goed slapen met een slaaptablet en dan ging het wel weer. POH GGZ kon ook wel maar ik moest maar bellen als ik daar een afspraak wilde.

De slaaptabletten deden helemaal niets en ik ging het dus wel weer zelf doen. Ik had eerder al overspannenheid cq burn-out kunnen voorkomen dus dat zou me nu ook wel lukken.

Het is gelukt, alleen was het niet makkelijk en met veel hulp van man en ouders. Waar ik zelf tegenaan liep is dat in bijna alles wat je leest vooral nadruk gelegd wordt op ontspannen. Dat is best lastig met een kleine baby en actieve peuter. Vaak gaf dat alleen maar meer gevoel van onrust en angst.

Dat moest ook anders kunnen.

Met mijn kennis van bewegen en dat bewegen een depressie kan verminderen en voorkomen ben ik aan de slag gegaan. Steeds beetjes meer gaan bewegen en regelmatig mindfulness oefeningen. Vaker wandelen en 2x per week buiten sporten in een groep.

En, heel veel ademoefeningen. Met de ademhaling werkte ik altijd al veel en nu merkte ik zelf hoe goed dat hielp om de paniek echt uit mijn lijf en hoofd uit te halen.

Stapje voor stapje

Zoals bij iedereen in herstel, ging ik ook stapje voor stapje vooruit. Soms een stapje terug en soms een grotere stap vooruit. Als je zelf nu in het proces zit van herstel na burn-out, overspannenheid, oververmoeidheid etc bedenk dan het volgende:

  • Het uitproberen, verdiepen, opzoeken en volhouden.
  • Het is een heel persoonlijk proces.
  • Wat het beste werkt is ook heel persoonlijk
  • Het is heel veel voor jezelf herhalen dat er meer mogelijk is.

 

Niet 1 oplossing

Wat ik terug hoor van klanten en dus ook zelf heb ervaren. Er is niet 1 oplossing die voor iedereen werkt. Zeker omdat de ene burnout de andere niet is en jij bent niet hetzelfde als je buurvrouw.

Op dit moment is er zo ontzettend veel te vinden op internet en allemaal biedt het dé oplossing. Met het rondzwerven en zoeken op het web kun je hele dagen vullen.

Voor mij was bewegen de beste oplossing, dit bood mij het meeste stabiliteit in herstel. Voor jou kan niet bewegen het belangrijkste zijn, misschien is het voor jou bijv. juist de ademhaling, ontspanningsoefening, verbeteren slaappatroon of zelfs hypnotherapie.

 

Advies

Mijn advies zowel persoonlijk als behandelaar is om te bedenken wat het beste past bij jou. Of je dit stuk nu leest als je al veel geprobeerd hebt of nog aan het begin van je proces staat. Het is goed om te bedenken wat voor jouw gevoel bij je aansluit of wat je altijd al graag hebt gedaan.

 

De grote mogelijkheden zijn:

  • Bewegen
  • Buitenlucht/natuur
  • Ontspannen
  • Ademhaling
  • Ondersteunende behandeling

 

De eerste 4 mogelijkheden zouden standaard in een herstel mogen zitten. Alleen verschilt het heel erg welke mogelijkheid de grotere meerwaarde biedt voor jou.

 

Janneke – Basis in Beweging

Het is mijn missie om vrouwen met steeds terugkerende pijn, spanning/stress en vermoeidheidsklachten te helpen om weer pijn en stressvrij te bewegen. Zodat ze alles in het leven met gezin, werk, sport en sociaal weer kunnen oppakken. Door bewust te bewegen, het bewegen weer leuk maken en gelijk fysiek én mentaal weer fit te worden.

www.basisinbeweging.nl