Home > Blogs > Wanneer werkt coaching echt?

Wanneer werkt coaching echt?

Een coach kan je beloven dat je de beste versie van jezelf gaat worden, dat er patronen doorbroken gaan worden en dat jij jouw levenspad gaat vinden. Het klinkt goed en het kan ook zeker, maar dat is niet in één vingerknip voor elkaar. Een coach kan niet toveren en is maar een deel van dit proces, van jouw proces. Ben je benieuwd hoe jij het beste uit jouw coachingtraject kan halen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

coaching

Het doel

Een coach gaat je helpen om je doelen te bereiken, maar voordat je die stap kan zetten moet je wel eerst die doelen duidelijk hebben. Wat wil je bereiken? Dit kan zeer uiteenlopend zijn. Zo kan meer zelfliefde je doel zijn, maar ook assertiever worden. Het kan op persoonlijk vlak zijn of juist zakelijk, misschien zelfs wel beide. Een coach zal je naar dit doel begeleiden en kan het ook samen met je duidelijk maken, maar het is wel goed om vooraf te weten wat jij uit dit traject wilt halen. Zo kan je ook goed onderzoek doen naar welke coach bij je past. Wil je groeien op persoonlijk vlak? Dan kan een loopbaancoach voor jou nu niet de juiste match zijn. Natuurlijk kan het doel in de loop van het traject worden bijgeschaafd, uitgebreid en concreet worden gemaakt, maar vooraf is het – voor jezelf – ook goed om te weten wat jij wilt.

Veiligheid

Starten met een coach is persoonlijk en soms ook wel spannend. Je gaat aan het werk met jezelf. Dit betekent dat je jezelf tegen gaat komen, dat je een spiegel voor gaat krijgen en dat je moet gaan reflecteren op je eigen handelen. Daarom is het belangrijk om een coach te kiezen met wie je een klik hebt en waar jij je veilig bij voelt. Je wilt dat je vrij kan spreken en jezelf kan zijn, zo kan je ook het beste resultaat behalen met het coachingtraject. Bij de meeste coaches start je met een (gratis) kennismakingsgesprek. We raden je aan om hier goed gebruik van te maken. Neem de tijd om vragen te stellen, onzekerheden over het traject te bespreken en goed uit te zoeken of jij je veilig genoeg voelt om je kwetsbaar op te stellen. Een kennismakingsgesprek is geen verplichting om door te gaan met het gehele traject en een professionele coach zal ook alleen met je willen samenwerken als jij je er prettig bij voelt.

Commitment

Een coach is er om je te begeleiden, om je handvaten te geven en om de juiste vragen te stellen. Vaak zit het antwoord al binnen in je, maar heb je een duwtje in de juiste richting nodig. Verwacht daarom niet dat een coach al jouw vraagstukken gaat én kan oplossen. Een coachingtraject slaagt alleen als jij er zelf ook 100% voor gaat. Het stopt ook niet zodra je de deur uit loopt – of bij een online sessie het beeld uitzet. Een traject met een coach is hard werken, bereidt zijn om te investeren in jezelf en volledige toewijding.

> Vind een coach bij jou in de buurt en vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan