Home > Blogs > Waarom zou je in retraite gaan?

Waarom zou je in retraite gaan?

Retraites zijn upcoming en steeds meer mensen zweren erbij. Het is een kruising tussen ontspanning en zelfontwikkeling, maar wel vaak op een prachtige locatie in binnen- of buitenland. Samen met gelijkgestemden ga je opzoek naar je innerlijke zelf, het is een ontdekkingsreis naar een dieper bewustzijn en jezelf.

retreat-retraite

Voor iedereen geschikt

Een retraite – ook wel retreat genoemd – is een mogelijkheid voor iedereen. Vaak hangen we er een spirituele lading aan of juist iets avontuurlijks, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Retraites zijn er in alle vormen en maten, er is voor iedereen een optie. Zo heb je stilteretraites, maar ook yogaretraites, meditatieretraites en sportretraites. Je hoeft geen daredevil te zijn om dit avontuur aan te gaan. Vaak is alles tot in de puntjes verzorgd en is er een duidelijk programma. Het is in een veilige omgeving en je bent samen met andere mensen die dezelfde behoeftes delen.

Nieuwe mensen

De meeste mensen gaan samen met hun partner of vriend(in) op vakantie, maar naar een retraite ga je – meestal – in je eentje. Tijdens jouw verblijf ontmoet je nieuwe mensen. Je gaat samen op ontdekkingstocht naar jezelf en dit schept een band. Er zijn geen afleidingen, geen verplichtingen en iedereen komt er met hetzelfde doel. Grote kans dat je tijdens een retraite een vriend of vriendin voor het leven ontmoet.

Ontdek jezelf

Een retraite varieert van een weekend tot meerdere weken en jij staat daarin centraal. Er is geen onnodige afleiding van social media – soms zelfs geen toegang tot – en andere ruis van het dagelijks leven. Er is tijd om patronen te doorbreken, slechte gewoontes buiten de deur te laten en volledige focus te hebben op zelfontwikkeling. Waar je normaal gesproken overladen wordt met verplichtingen en routines, leer je tijdens een retraite om weer even de blik op jezelf te richten.

Nieuwe inzichten

Doordat je zoveel tijd voor jezelf en je omgeving hebt, krijg je nieuwe inzichten. Niet alleen op het vlak van zelfontwikkeling, maar ook letterlijk. Er is geen of weinig internet beschikbaar en er is in het programma vaak veel ruimte voor jezelf. Hierdoor kan je de tijd nemen om eens rustig om je heen te kijken, verveling te ervaren en daardoor te voelen waar je behoeftes liggen. Je leert om weer met aandacht om je heen te kijken. De wereld is een prachtige plek, maar vaak zitten we teveel met ons hoofd ergens anders om dat te zien.

Investering in jezelf

Sommige zien een retraite als een luxe, maar je kan het ook zien als een investering. Het enige vaste element in je leven, dat ben jijzelf. Daar mag je geld en tijd in investeren. Een retraite kan je energie laten stromen, je creativiteit tot uiting laten komen en ruimte in je hoofd scheppen. Niet alleen mentale gezondheid is de focus, een retraite kan er ook voor zorgen dat je nachtrust verbeterd en stressgerelateerde klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Het allerbelangrijkste bij een retraite is dat jij je er veilig en op je gemak voelt. Ga voor een retraite wat bij je past, maar waar je wel voor uit je comfortzone moet. Zo kan je alles eruit halen wat er in zit.

> Bekijk de Agenda voor het aanbod van retraites