Home > Blogs > Waarom mentale gezondheid zo belangrijk is

Waarom mentale gezondheid zo belangrijk is

Mentale gezondheid is een essentieel aspect van ons algehele welzijn. Het heeft een enorme invloed op ons vermogen om te functioneren in ons dagelijks leven, ons vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden en onze kwaliteit van leven. Daarom is het van groot belang om onze mentale gezondheid te begrijpen én te onderhouden.

het-belang-van-mentale-gezondheid

Dagelijks leven

Mentale gezondheid is belangrijk omdat het ons vermogen beïnvloedt om te functioneren in het dagelijks leven. Wanneer we een goede mentale gezondheid hebben, zijn we in staat om onze taken uit te voeren, onze verantwoordelijkheden te vervullen en onze doelen te bereiken. We hebben ook de energie en de motivatie om nieuwe uitdagingen aan te gaan en ons potentieel te realiseren. Wanneer onze mentale gezondheid echter wordt aangetast, kunnen we problemen ondervinden bij het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken en kunnen we ons daarnaast ook overweldigd voelen door zelfs kleine uitdagingen. Daarnaast kan een verminderde mentale gezondheid de algehele kwaliteit van het leven aantasten. Wanneer je je mentaal gezond voelt, kan je genieten van de kleine dingen in het leven. Je voelt je gelukkig en tevreden, je hebt een positieve blik op het leven een beter vermogen om echt te genieten van dagelijkse activiteiten en relaties.

Relaties

Mentale gezondheid heeft een belangrijke invloed op ons vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden. Wanneer we ons goed voelen, zijn we in staat om positieve relaties aan te gaan met anderen. We kunnen ons openstellen voor nieuwe ervaringen en ons vermogen om empathie te tonen vergroten. Aan de andere kant kunnen we ons geïsoleerd voelen en moeite hebben om ons met anderen te verbinden als onze mentale gezondheid verminderd. Een verminderde mentale gezondheid gaat vaak hand in hand met een negatief zelfbeeld. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk is om een (nieuwe) relatie of vriendschap aan te gaan. Daarnaast kan het vermogen om te genieten van het leven afnemen, wat leidt tot een ongelukkig – en soms zelfs depressief – gevoel.

Lees ook: Negatieve invloed van slechte relaties 

Onderhouden

Mentale gezondheid krijgt – gelukkig – steeds meer een podium. In alle leeftijden en lagen van de bevolking zijn er steeds meer problemen rondom mentale gezondheid. Er zijn meer mensen die eenzaamheid ervaren, paniek- en angstaanvallen komen steeds vaker voor en het aantal burn-outs is nog nooit zo hoog geweest. Om onze mentale gezondheid te onderhouden, moeten we actief aan een aantal punten werken:

Dit kan je op verschillende manieren doen en is voor ieder mens dan ook anders. Je kan op zoek gaan naar sociale ondersteuning, mindfulness of meditatie gaan beoefenen, een fijne manier van lichaamsbeweging gaan doen en/of het zoeken van professionele hulp – indien nodig.

Actief aan de gang met je mentale gezondheid is belangrijk. Of dit nu in de vorm is van therapie of meer tijd voor jezelf, jij voelt het beste wat je nodig hebt. Laat je niet weerhouden om hierin te investeren.