Waarom houd jij jezelf klein?
Klein houden, daar zijn wij als vrouwen goed in.
En waarom houden we ons klein?
Omdat we de harmonie willen bewaren.
Ook al gaat dat ten koste van onze eigen wensen en verlangens.
Zomaar een paar voorbeelden uit mijn eigen leven.
Misschien herken je ze wel.
Je voert een gesprek, waarbij het lijkt alsof jij de enige bent die het ‘leuk’ houdt. Je stelt vragen, bent geïnteresseerd en stelt ondertussen de ander op z’n gemak. En die ander? Die leunt achterover en laat jou lekker het werk doen.
Eén van de cursisten uit de groep wil het tempo van de training opkrikken. De anderen vinden het tempo prima. En wat doe jij? Je biedt je excuses aan voor het lagere tempo en hoopt dat de ander daar niet moeilijk over gaat doen. Je doet er alles aan om de lieve vrede te bewaren.
Ik was vroeger erg van de harmonie. Ik voelde mij in elke situatie verantwoordelijk om de relatie goed te houden of te herstellen als die verstoord was.
En hoe deed ik dat?
Door te pleasen.
Een ongezond harmoniemodel
Wij vrouwen kunnen heel ver gaan in het pleasen van anderen. Ook al verstaan wij ons vak prima, hebben we jaren ervaring, zijn we expert, dan nog hebben wij de neiging om een ander tegemoet te komen. Zelfs als we daarvoor over onze eigen grens moeten gaan.
Zo maken en houden wij onszelf klein.
Er hoeft maar iemand te piepen of te zeuren en we voelen ons meteen schuldig. Wij snakken om aardig en sympathiek gevonden te worden.
Dat hebben we veel liever dan dat wij gerespecteerd worden.
Want stel je voor dat wij onze eigen verlangens, wensen, gedachten en gevoelens uiten, dan kan dat zomaar tot verstoringen leiden in onze relaties. Of dat nu op ons werk is of in onze privé situatie.
En dat willen we absoluut niet.
Waar komt dit gedrag toch vandaan?
Het is voor een groot deel via culturele en maatschappelijke verwachtingen aan ons overgedragen. Wij vrouwen zijn aardig, lief en zorgzaam en wij zijn van de samenwerking. Wij zijn van de harmonie.
Kijk de volgende keer maar eens naar een nieuwsprogramma met een duo presentatie. De vrouwelijke helft van het duo leunt geïnteresseerd naar voren, glimlacht en stelt de gast zoveel mogelijk op het gemak. De manlijke helft is met hele andere dingen bezig.
Nog een paar voorbeelden uit de praktijk.
In een project loopt een collega de kantjes ervan af. De consequentie is dat de deadline niet gehaald wordt. Je gaat met de persoon in gesprek om dit gekeerd te krijgen. Het mag niet baten, er verandert niets.
Wat doe je? Je pakt het zelf maar op.
Thuis zijn er afspraken rondom het inruimen van de vaatwasser. Elke avond zie je met lede ogen hoe de vaat op het aanrecht blijft staan. Je organiseert een gezinsberaad, waarin je de regels nog een keer doorneemt. Het heeft niet het gewenste effect.
Wat doe je? Je ruimt de vaat zelf maar in.
Voordeel: de harmonie wordt bewaard.
Nadeel: niemand houdt rekening met jouw wensen. En dat schuurt.
Herkenbaar?
Hoe krijg je dat gekeerd?
Een gezond harmoniemodel
Hoe kun je nu de harmonie bewaren én je eigen verlangens en wensen respecteren?
Goeie vraag!
Dat begint bij eerst jezelf te respecteren.
Het leven is een paradox: als jij jezelf niet respecteert met betrekking tot jouw verlangens en wensen, dan doen anderen dat ook niet. Waarom zouden ze?
Als jij jezelf wel respecteert, dan gaan anderen jou ook respecteren.
Wat heb je nodig om jezelf te respecteren?
Eigenlijk heel simpel:
– Weten wat jij wilt bereiken.
– Weten wat jij belangrijk vindt en waarom.
– Weten wat jouw verlangens zijn.
Je hebt jezelf dus beter te leren kennen.
Het is niet zo raar dat als jij je altijd bezighoudt met de wensen en verlangens van anderen – dus aan het pleasen bent – dat je na verloop van tijd niet meer weet waar jij zelf eigenlijk van ‘aan’ gaat.
Hoe beter jij weet wat je wilt en waarom je dat wilt, hoe sterker je in de schoenen staat en hoe makkelijker je dat kunt verwoorden naar anderen. Hoe beter jij voor jezelf kunt opkomen.
Je hoeft je dan niet meer klein te houden.
Een voorbeeld.
Stel dat je niet elke vrijdag mee wilt doen aan de afdelingsborrel waarin je weer ‘gezellig’ met elkaar de kroeg in gaat. Geef dan aan dat je deze keer (en misschien wel vaker) overslaat en voor iets anders kiest wat jij belangrijker vindt. Zo respecteer jij je eigen grenzen en wensen. Het respect van anderen zal als vanzelf volgen.
Het kan zijn dat jouw omgeving hier even aan heeft te wennen.
Waarschijnlijk krijg je een beetje dat ze gaan duwen om je weer in het voor hun bekende hok te krijgen. Zie dat maar als een goed teken. Je hebt een verandering ingezet, die wordt opgemerkt.
Het went vanzelf. Voor jou en jouw omgeving.
Merk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken om hiermee aan de slag te gaan. Kijk dan eens op de website van Mindinspirations. Daar vind je diverse mogelijkheden om je onzekerheid te doorbreken en je zelfvertrouwen te vergroten.
Dit is een bijdrage van Jacqueline te Brake van Mindinspirations