Home > Blogs > Waarom ben ik toch zo moe? 5 TIPS

Waarom ben ik toch zo moe? 5 TIPS

“Wat zie jij er ontzettend moe uit zeg!” Ik kom net terug van een hele dag werken op kantoor en mijn buurvrouw spreekt me aan.

Dit is ook precies zoals ik me voelde. Helemaal moe van alle prikkels die er waren op het werk. Ik besluit om toch maar eerst halve dagen te gaan werken, want ik ben toch nog steeds erg overprikkeld door de onrust die er nog heerst rond het Corona-virus.

Niet zeuren en gewoon door gaan!

Vroeger snapte ik er zelf vrij weinig van dat ik steeds zo moe was na een dag werken, want mijn collega’s leken er weinig last van te hebben.

Ik sprak mezelf dan altijd toe dat ik niet zo moest zeuren en gewoon de volgende dag weer vol aan de bak gaan. De anderen kunnen dat toch ook, dus waarom jij niet? Was wat ik dan tegen mezelf zei.

Zelfs begin van het jaar snapte ik maar niet waarom ik steeds vermoeider ging worden na een dag te hebben gewerkt. Kwam de burn-out toch weer terug?

Ik bloeide weer helemaal op.

Ik bloeide op toen we vanaf 16 maart allemaal thuis moesten blijven in verband met de intelligente lockdown. Toen ging bij mij het kwartje ineens vallen. Door de onrust die er eerst om mij heen was had ik extra last van de vele prikkels om me heen. Ik ben toen gaan kijken wat mij rust gaf en heb een soort van bubbel gecreëerd en dat was ontzettend fijn. Waren we eindelijk goed gewend aan dit ritme, moesten we vorige week weer gaan wennen aan een nieuw ritme.

Lekker in onze eigen bubbel geleefd.

We hebben ruim 7 weken in de unieke situatie van de intelligente lockdown mogen zitten, dat had al veel schakeltijd gevraagd, maar ook voor ons echt veel mooie dingen. In onze eigen bubbel kunnen zitten, veel minder overprikkeld zijn door alle verplichtingen.

En weer schakelen….

Dat nu de kinderen weer naar school mogen en vanaf 8 juni weer volledig, vraagt echt weer een omschakeling. Hou alsjeblieft rekening met echt weer overprikkeld gedrag. Van jezelf, maar ook zeker van je kinderen.

Als het namelijk gaat om het creëren van nieuwe patronen, duurt dat altijd wel een week of 6. Als we dus net aan deze situatie zijn gewend, is het alweer zomervakantie. Tijd voor weer een nieuw ritme.

?

Tips voor de komende tijd

Ik wil je graag de komende tijd een aantal tips meegeven om er voor te zorgen dat deze nieuwe situatie niet teveel stress en een nare ervaring gaat worden. Kies daaruit wat het beste voor jou werkt, want ieder mens is uniek!

Tip 1 Wees er van bewust wat de invloed van je omgeving is

Ben je bewust wat voor invloed de omgeving op je heeft. Als je huis een rommel is, dan heeft dat invloed op jou. Dan is er ook chaos in je hoofd. Dit kan ik zelf heel goed merken als ik onrustig wordt thuis. Als ik niet gewoon even rustig kan zitten, maar dingen moet gaan doen. En het vervolgens niet doe, omdat ik niet weet waar te beginnen. Als ik dit merk bij mezelf schrijf ik op wat ik wil gaan doen en waar ik het een rommel vind in huis.

Zijn er in jouw omgeving mensen verdrietig of angstig, dan heeft dat invloed op jou. In deze tijd ben je veel eerder overprikkelt en daardoor neem je veel gemakkelijker de emoties van anderen over. Wees je er dan van bewust dat als je ergens bent waar veel verdriet of angst is, dat je dat overneemt en er zelf last van gaat hebben.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je ineens angstig of verdrietig wordt, vraag jezelf dan af hoe dit komt. Is dit wel jouw emotie. Of is het de emotie van de ander.

 

Tip 2 Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk jezelf met jezelf, je gezin met je eigen gezin. Kijk niet naar de moeders op school, je collega’s of je vriendinnen. Kijk alleen naar jezelf en waar jij je goed bij voelt. Vraag dat elke keer aan jezelf. “Voel ik me goed bij wat ik doe?”

Zo heb ik op het werk afgesproken dat ik eerst halve dagen kom werken en als ik meer energie heb, dan kom ik weer langer.

Als je merkt dat naar school gaan voor je kind nog te zwaar is, bespreek dit dan met de juf of meester, maar kijk vooral niet naar andere moeders die wel gewoon hun kind meteen volledig naar school doen.

 

Tip 3 Reken op overprikkeling

Ben voorbereid op overprikkeling bij jezelf en ook bij je kinderen in de overgang naar school, dat kan echt even duren. Het duurde namelijk ook even voor je gewend was om thuis te zijn met zijn allen.

Het wennen aan een nieuw ritme kost tijd, want je moet ook nog uitzoeken wat lukt wel en wat lukt niet. Zo dacht ik vorige week dat ik wel voor hele dagen kon werken op kantoor. Helaas ging dat niet en raakte ik overprikkeld. Nu heb ik afgesproken dat ik halve dagen ga werken.

 

Tip 4 Kies wat je wel en niet meer wil en gaat doen

Er kan nu opeens weer veel, maar kies wat je wel en niet meer wilt doen. Het kan voor je kind echt teveel zijn om naar school te gaan en dan ook nog te gaan sporten. Bespreek dit met je kind en laat je kind er ook in meebeslissen.

De afgelopen tijd mochten er heel veel dingen niet. Misschien vond je het prettig dat je geen sociale verplichtingen had. Dat je eindelijk eens niet steeds ja zei, terwijl je eigenlijk veel liever het niet had gedaan.

 

Tip 5 Maak tijd voor jezelf

Je kinderen en partner hebben meer aan jou als je op tijd pauze en hersteltijd inlast, want anders raak je overprikkelt. Het is ook bewezen dat als je vaak genoeg pauze houdt, je veel effectiever kunt werken.

Zo heb ik op mijn werk afgesproken dat als ik daar behoefte aan heb mijn lunchpauze opdeel en 2x een kwartier pauze hou ipv 1x een halfuur. Dit geeft mij een rustig gevoel en daardoor ga ik ook niet over mijn grenzen. Mijn leidinggevende ziet dit zelf ook als voordeel, omdat ik daardoor effectiever kan werken in de middag.

Het begint echt allemaal bij jou

Als jij rustig bent, zijn je kinderen ook rustig. Als jij goed voor jezelf zorgt, zullen je kinderen dat ook vele malen beter doen.

Heel veel succes en bedenk dat een haar vooruit ook vooruit is!

Voor nog meer tips kijk op www.enjoyhsp.nl en download mijn e-book!