Home > Blogs > Vriendschappen loslaten

Vriendschappen loslaten

Vrienden voor altijd, steunen door dik en dun. Familie kies je niet, maar vrienden wel. Allemaal uitspraken met een lading, het geeft aan hoe moeilijk het kan zijn om een vriendschap los te laten. Net zoals in een romantische relatie kan een vriendschap ‘uit gaan’, je groeit uit elkaar of je voelt je niet meer fijn binnen deze vriendschap. Misschien voelt dit fout, maar is het werkelijk zo verkeerd?

vriendschappen-loslaten

Loslaten is niet opgeven

Het loslaten van mensen wordt gezien als het opgeven van mensen. Dat klinkt vrij dramatisch en is meestal ook te kort door de bocht. Van kleins af aan wordt ons geleerd dat je mensen, zoals vrienden en familie, trouw blijft. Je vergeeft fouten, je blijft investeren en een langdurige vriendschap is de heilige graal in volwassen relaties. Maar hoe menselijk is het wanneer je uit elkaar groeit? En hoe belangrijk is het om voor zelfliefde te kiezen in plaats van een toxische vriendschap?

Wanneer je ervoor kiest om een vriendschap los te laten is dit in de meeste gevallen een weloverwogen keuze. Er zijn misschien al meerdere gebeurtenissen aan vooraf gegaan of het onrustige gevoel speelt al langer. Het kan ook zo zijn dat het loslaten groeit, je krijgt andere interesses of jouw levenspad loopt niet (meer) gelijk aan de ander.

Lees ook: Wanneer is vriendschap over?

Veranderingen in je vriendschap

Vriendschappen kunnen op verschillende plekken ontstaan, van jong tot oud. Zo kan je al vanaf kleins af aan bevriend zijn, maar ook elkaar tegenkomen op het werk of elkaar leren kennen via studie of de kinderen. Veranderingen in je vriendschap zijn daarom niet vreemd. Misschien wissel je van baan, krijg je op een ander tijdstip kinderen of groei je in de jaren uit elkaar door verschillende interesses.

Niks is voor altijd, ook een vriendschappelijke relatie niet. Hoe fijn is het als je met een positief gevoel kan terugkijken op de vriendschap, maar nu elkaar niet meer spreekt. Grote kans dat je elkaar het beste wenst, maar dat het niet meer samen is. Er hoeven geen negatieve gevoelens te zijn bij het loslaten.

Negatieve vriendschappen

Wanneer je uit elkaar groeit, zijn er meestal geen of minder negatieve gevoelens rondom het beëindigen van de vriendschap. Dit is anders wanneer er vervelende gebeurtenissen vooraf zijn gegaan of wanneer er sprake is van een toxische vriendschap. In dit soort gevallen moet je vaak bewust de keuze maken om een vriendschap los te laten en dit kan erg lastig zijn.

Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn en een gelijkwaardige vriendschap te ervaren. Iemand die jou oprecht en eerlijk behandelt, waar het initiatief van beide kanten komt en waar jij je prettig bij voelt. Is dit niet het geval, maar wil je niet de vriendschap loslaten? Kaart het aan, praat erover. Misschien is de ander zich niet bewust van jouw gevoel en wilt hij of zij graag naar je luisteren. Zo niet, vraag jezelf dan af of jij nog wel genoeg uit deze vriendschap haalt of dat het tijd is voor meer zelfliefde.