Home > Blogs > Verwacht het onverwachte!

Verwacht het onverwachte!

Helemaal relaxt door het mooie weer, korte mouw en zon in mijn hoofd, ben ik helemaal “zen”.

Maar dan, zonder dat ik er écht rekening mee heb gehouden is de wereld ineens wit. Of zoals je op de foto ziet bijna eigenlijk zwart-wit.

zwart wit-2

Zwart wit of eigenlijk nuances

Oef, soms ben je in een flow en denk je dat alles lekker loopt. Energie top. Resultaten voor ogen. En dan overkomt het je… Je voelt je top, sterk, actief. Je gáát ervoor. En dan ineens lijkt het je te overspoelen. Berichten op het nieuws, sociale activiteiten die wel, of ineens niet meer doorgaan, werkzaamheden/projecten op je werk die anders lopen, weer wat je niet hebt zien aankomen, of in ieder geval niet zó enthousiast. Pfff, wat móet je ermee!

Gedachten, gepieker, verwarring in je hoofd

De wereld op tv, en in social media is veranderd qua toon, qua intensiteit. Dit doet ook wat in je hoofd, in je beleving van alles wat tot nu toe normaal was of waarvan je dacht dat het normaal was. Er hoeft maar iets (kleins) te gebeuren en je hersenen slaan op hol met je gedachten. In je gepieker is alles wat ooit kleur had veranderd in zwart-wit. Alsof de nuance weg is. Alsof je getrokken wordt tot de dingen waar je feitelijk niets of weinig aan kan doen.

Mindfulness helpt om nuance aan te brengen

Als er iets is wat mindfulness je kan leren is dat je je bewust wordt van deze gedachten. Dat je als het ware even een knop kunt indrukken en jezelf afvragen, is dit nu echt zo? Wat betekent dit? Laat ik mij niet teveel meeslepen? Even een pas op de plaats, even goed voelen in je lijf, even uit je hoofd. Is alles écht zwart wit, laat ik mij meeslepen of kan ik een en ander beschouwen zonder meegezogen te worden?

Met mindful reacties blijf je zelf de baas

Mindfulness gaat over herkennen wanneer je in welke automatische gedachte of handeling zit. Dat doen we nu eenmaal allemaal. Niets vreemds aan dus. Maar áls je het herkent, dan kun je er ook wat mee. Zelf bewust kiezen wanneer je welke reactie geeft of toelaat. Dat is te leren en we leren het je graag. Even zitten, uit het hoofd, in het lijf, uit het gepieker en in het nu.

Wil jij grip hebben op jouw zwart-witte reacties?

Wil je ook in staat zijn om de nuances te (blijven) zien, ondanks de druk die je ervaart? Wij helpen je daar graag bij!


Dit is bijdrage van Rosetta Kooistra en Frodo de Valk van 24U