Home > Blogs > Verveling op het werk voorkomen

Verveling op het werk voorkomen

Als we ons vervelen op het werk, ruimen we meestal e-mails en ons bureau op, doen we er langer over om taken te voltooien, snacken we of brengen we tijd door op sociale media, althans, dat zijn enkele van de dingen die ik heb gedaan en anderen heb zien doen. Zulke taken zijn tijdvullers, en ze gaan niet noodzakelijkerwijs te maken met verveling na de tijd die nodig is om de ‘vuller’-taak te voltooien. Iets negatiefs meemaken, zoals het verlies van een baan, burn-out of verveling in de loopbaan, kan groeimogelijkheden bieden.

Verveling op het werk voorkomen

Hier zijn stappen om met verveling op het werk om te gaan:

Stel jezelf een uitdaging van 30 dagen voor

Probeer de uitdaging op te splitsen in gebieden als relaties, loopbaanontwikkeling en leren. Elke dag iets nieuws doen zal voldoening geven. Voorbeelden van taken kunnen zijn:

  • Bedenk drie nieuwe doelen die betrekking hebben op een verbeterpunt
  • Ontdek hoe je functie wordt vervuld in een ander bedrijf of gebied en pas best practices toe in je functie
  • Word lid van een intern team of commissie dat aansluit bij je interessegebieden

Verander je fysieke omgeving voor verveling op het werk

Er is een ervaring die me opvalt van een klant die in een gebouw werkt dat ze niet echt leuk vond. Haar ervaring deed me beseffen dat milieu-esthetiek kan bijdragen aan werkwaarden. Misschien heb je een andere omgeving nodig. Onze omgeving kan onze stemming veranderen. Probeer kleuren zoals rood, oranje, geel of groen in je kantoorruimte te strooien, omdat ze gevoelens van geluk oproepen.

Herhaal de betekenis van wat je doet

Heb je het gevoel dat je soms de impact van je werk vergeet? Probeer de mensen te ontmoeten die direct baat hebben bij je werk, zoals klanten of collega’s. Dat kan je energie geven. Je kunt ook nadenken over de voordelen die je werk oplevert en waarom die voordelen in overeenstemming zijn met je waarden. Betrokkenheid neemt toe als we tijd besteden aan zinvol werk.

Door een carrièreplan op te stellen dat naar elk van deze stappen kijkt, samen met je persoonlijke en professionele doelen, kun je op de beste manier omgaan met verveling en burn-out. Verveling is geen slechte zaak, als het leidt tot acties die geen tijdvuller zijn.

verveling op het werk