Home > Blogs > Vergeetachtigheid door stress

Vergeetachtigheid door stress

Het is menselijk om weleens wat te vergeten. Een boodschap in de supermarkt, een verjaardag, het overkomt ons allemaal weleens. Niet direct iets om je zorgen over te maken. Iets vergeten betekent namelijk niet direct dat je vergeetachtig bent.

vergeetachtigheid-door-stress

In de huidige maatschappij is het druk, er zijn veel verwachtingen en er is weinig tijd om rust te nemen. Carrière, gezinsleven, social media, het zijn veel ballen om tegelijk omhoog te houden en dit kan voor stress zorgen. Stress kan een oorzaak zijn van vele klachten en ook van vergeetachtigheid. Vergeetachtigheid is dus niet iets wat alleen voorkomt bij ouderen en wat een teken is van dementie. Het kan bij alle leeftijdsgroepen voorkomen en het kan relatief onschuldig zijn, mits je op tijd aan de bel trekt.

Lees ook: Hoe stress verminderen?

Relatie tussen stress en vergeetachtigheid

Veel stress gaat vaak samen met piekeren en negatieve gedachtes. Er gebeurt al veel in je hoofd en soms is er geen ruimte meer om óók nog dingen te onthouden. Door stress komt er cortisol, het stresshormoon, vrij in het lichaam. De mens heeft cortisol nodig, dit zorgt er onder andere voor dat wij vlug reageren in een gevaarlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan het uitwijken in de auto als iemand op de verkeerde weghelft rijdt. Maar volgens wetenschappelijke onderzoeken zorgt teveel cortisol onder andere voor vergeetachtigheid. Langdurige pieken van cortisol kan leiden tot veel negatieve gevolgen.

Ervaar je al lange tijd veel stress? Zit je misschien wel tegen een burn-out aan? Het is goed mogelijk dat je niet alleen meer een boodschap vergeet maar ook belangrijkere en grotere dingen. Vergeten om een rekening te betalen, regelmatig niet op woorden kunnen komen of de kinderen meerdere malen van school vergeten te halen. Het kan leiden tot financiële problemen of dat je naasten er ‘last’ door ervaren.

Actie tegen geheugenverlies

Het is van groot belang om actie te ondernemen tegen de vergeetachtigheid. Het is niet prettig om geheugenverlies te ervaren en bij langdurige vergeetachtigheid kan het ook daadwerkelijk schade toe brengen in de hersenen. Er zijn mogelijkheden om dit te verminderen of zelfs terug te draaien.

 

  • Regelmatig bewegen
    Door op regelmatige basis te bewegen kan je het cortisol in je lichaam verlagen en zelfs de schade aan je hersenen terugdraaien. Je hoeft niet een fanatiek sporter te zijn. Regelmatig een wandeling door het bos, een yogasessie of 3 keer per week 15 minuten hardlopen is al voldoende.
  • Neem rust
    Verveling is bijna iets om je voor te schamen, maar rust nemen heelt. Even niet doelloos scrollen op je telefoon, piekeren of druk bezig zijn. Door rust te nemen, kom je op nieuwe ideeën en kan je vaak dingen overzien. Tijdens je slaap verwerk je vaak de prikkels van overdag, onderschat dit niet.
  • Reduceer de afleiding
    De wereld zit vol met prikkels en afleiding. Dit zorgt ervoor dat je hersenen continu ‘aan’ staan en niet de tijd hebben om tot rust te komen. Leg vaker je telefoon weg, beantwoord je mail op gezette tijden en stop met continu multitasken. Neem de tijd voor je eigen gedachtes en ideeën.

 Vind op Balansportaal een stresscoach bij jou in de buurt