Home > Blogs > Unpluq Key | Ben jij toe aan Digital Detox?

Unpluq Key | Ben jij toe aan Digital Detox?

Ben jij toe aan Digital Detox? Waarschijnlijk wel. Gemiddeld zitten mensen vier uur op per dag op hun smartphone, waarvan twee uur op social media. Willen we onze tijd wel zo besteden?

Unpluq, een startup uit Delft, heeft een product ontwikkeld om onnodige smartphone-afleiding te verminderen. Juist in een tijd van TikTok, Instagram en Zoom meetings is het belangrijk om je eigen tijd te waarborgen. In feite zijn we dichter bij elkaar dan ooit tevoren, maar hebben we ons ook nog nooit zo leeg en eenzaam gevoeld. Dit is ook te zien in de documentaire “The Social Dilemma”, waarin wordt blootgelegd hoe verslavend bepaalde smartphone-apps zijn ontworpen – en welke impact dit heeft op onze samenleving..

Het is nu algemene kennis: als je niet betaalt voor het product, dan ben je het product. De apps zijn gratis, maar je aandacht wordt verkocht aan adverteerders, zodat zij jou producten en diensten kunnen verkopen.

Maar hoe werkt Unpluq precies?

De Unpluq key laat je met een fysieke handeling afleidende apps van je Android smartphone verdwijnen. Op het moment dat de Unpluq key uit de smartphone wordt gehaald, gaat de telefoon in “Focus modus” en heb je geen toegang meer tot afleidende apps (jij kiest zelf welke apps afleidend zijn). Zodra je de Unpluq key in de oplaadpoort van je smartphone steekt, komt alles weer tevoorschijn. Zo kies je er zelf voor wanneer je toegang hebt tot alle apps, of wanneer je in “Focus modus” gaat.

Fysieke handeling maakt de keuze tot afleiding bewuster

Door de fysieke handeling, maak je bewust de keuze om voor de afleiding te kiezen of niet. Dit is ook meteen een groot voordeel over bestaande apps: de extra handeling maakt de barrière groter dan een aantal simpele clicks. Je kunt dan zelf kiezen waar je het gele sleuteltje laat. Als je hem thuis laat, heb je dus geen toegang tot je afleidende apps tot je weer je voordeur binnenstapt.

Wij hebben de Unpluq Key voor je uitgetest

Net als vele andere ben ik ook ‘’verslaafd’’ aan mijn smartphone, grotendeels voor werk. Ik was dus toe aan een Digital Detox. Tijdens mijn burn out heb ik zelfs mijn smartphone ingeruild voor een simpele Nokia. De hoeveelheid prikkels en informatie je die je moet verwerken zijn soms overweldigend.

Het voordeel van de Unpluq is dat wanneer je discipline je in de steek laat, je niet afhankelijk bent van toegangscodes of apps uitzetten. Wanneer je de key thuis laat kan je gewoon niet bij afleidende apps.

Toen ik mijn Nokia in gebruik had miste ik toch wel de gemakken zoals bankzaken, meditatieapps en Maps. Met deze key stel je precies in welke apps je wel en niet wilt kunnen gebruiken wanneer je de key uit je telefoon haalt. Momenteel is de Key beschikbaar voor Android, iOs volgt later.

De gemiddelde schermtijd van de Nederlanders vind ik persoonlijk zorgwekkend en een grote oorzaak voor de burn out en stressklachten. Kinderen groeien op met het idee dat het normaal is uren per dag op een scherm te kijken. Ik kan mij zo voorstellen dat deze key DE uitkomst is om de schermtijd van kinderen te beperken.

Een beter leven zonder onnodige afleiding

Het motto van het bedrijf is: ​Less Distraction. More Life.​ Het eerste product op de markt is de Unpluq key maar daar blijft het niet bij. “We zitten boordevol ideeën om de digitale afleiding te verminderen”, zegt Smits. “Denk aan Unpluq voor je laptop of tablet, persoonlijke coaching op het gebied van digitaal welzijn of zelfs evenementen. Er is genoeg te doen.”

Houd onze instagram in de gaten, binnenkort mogen wij 3 keys weggeven. Kan je niet wachten om jouw key in huis te hebben? Start nu met jouw Digital Detox en bestel de Unpluq Key hier!

Digital Detox