Home > Blogs > Transformeer door dichter bij je kern komen. Een bron met enorm veel potentie en talent.

Transformeer door dichter bij je kern komen. Een bron met enorm veel potentie en talent.

Tijdens een coachingsgesprek geeft ze aan dat ze aanloopt tegen het feit dat ze op haar werk verslaglegging uitstelt. Ze heeft allerlei oordelen erover en vindt dat ze het niet goed kan en ze geeft aan dat het daardoor groter en steeds moeilijker wordt om ermee te beginnen. Deze negatieve gedachten en het uitstelgedrag kosten haar veel energie.

Transformeer door dichter bij je kern komen

Ik vraag haar te voelen welke emoties en gevoelens ze ervaart als zij eraan denkt, om er vervolgens met haar lichaam uitdrukking aan te geven. Binnen no time staat ze tegen de muur aangeplakt. Dit maakt haar en mij onmiddellijk duidelijk hoe zij zichzelf vastzet en in welke lichaamsdelen zij spanning ervaart.

Ik vraag haar om vanuit deze houding telkens met een ander lichaamsdeel haar probleem te benaderen. Dit om haar te laten ervaren dat ze vanuit haar eigen kracht weer eigenaarschap kan gaan nemen over haar uitstelgedrag.

Deze oefeningen zorgen dat ze moet lachen. Als ik haar vraag wat maakt dat je moet lachen?, zegt ze: “Ik zie mijn eigen gekonkel om er onderuit te komen”.

Dit maakt dat er ontspanning ontstaat. En als ze op een gegeven moment los is gekomen van de muur en haar probleem aankijkt, vraag ik haar hoe het nu is. Ze geeft aan dat het minder is, maar dat ze nog steeds stress ervaart. Dus vraag ik haar vanuit welk lichaamsdeel ze haar uitdaging zou aangaan. Ze wijst naar haar middenrif. Dit deel is verbonden met het element vuur en je eigen krachtbron en dus zelfvertrouwen. Dus vraag ik haar om dat deel in te zetten. Haar bovenlijf komt in beweging. Dit levert bij navraag op dat de stress enigszins verdwijnt, maar er nog wel is. Dan vraag ik haar om benen in de gaan zetten om zo het element aarde erbij te betrekken, wat voor gronding en je plek innemen staat.

Omdat ik haar letterlijk spiegel in haar bewegingen ervaar ik als coach wat zij ervaart, zo kan ik haar ook terug geven wat ik voel en ontstaat er veiligheid en contact. En we hebben plezier, want op een gegeven moment bewegen we samen als een soort oosterse vechtsporters door de ruimte. Als we het hier over hebben en hoe dit doorwerkt op haar stress over uitstellen, voelt ze dat wanneer ze geaard is en bij haar gevoel blijft ze totaal geen stress voelt. Ze komt bij haar zelfvertrouwen en innerlijk weten: IK KAN DIT!

Dus wanneer ik haar vraag om bij thuiskomst een verslag te gaan schrijven zegt ze: “Geen probleem!”. Ik kijk op de klok en in nog geen half uur zijn we tot dit resultaat gekomen, ik besef me dat ik dit met praten (lees: vanuit het hoofd) nooit zo snel en grondig bereikt zou hebben…..

Tranformatie

Er komt steeds meer aandacht voor het feit dat het lichaam dat wat we ervaren tijdens ons leven opslaat. Denk hierbij aan trauma’s, afwijzingen en daarmee de copingstijlen die we ontwikkelen. Deze zijn uiteindelijk vaak vanuit het ego bedacht. Maar het gevoel in je lijf vertelt je wat je verlangens zijn en wat betekenisvol voor jou is. Dit ligt in de taal van het lijf opgeslagen. Door hier uitdrukking aan te geven is de sleutel om het te helen. Het werkt door op een diep niveau en maakt onderbewuste patronen zichtbaar, dit maakt transformatie mogelijk. En ik merk dat het snel resultaat oplevert dit is een mooie bijkomstigheid.


Dit is een bijdrage van Leonie Mijnlieff van Smart Heart