Home > Blogs > Tekenen dat je een perfectionist bent

Tekenen dat je een perfectionist bent

Vraag jij jezelf af of je een perfectionist bent? In dit artikel kijken we naar een paar signalen die op perfectionisme duiden. De meest voorkomende symptomen zijn:

Je bent een alles of niets persoon

Als je gelooft dat de tweede plaats eigenlijk gewoon de eerste verliezer is, kan je perfectionisme je vermogen om naar realistisch succes te streven, vervormen. Je kunt succesvol zijn – en trots zijn op jouw succes – zonder absoluut de beste of de enige aan de top te zijn.

Je snakt naar goedkeuring

Wie beoordeelt perfectie? In de hoofden van veel perfectionisten zijn het andere mensen. Dit heeft de neiging om perfectionisten vooral goedkeuring te laten verlangen. Als je merkt dat je je meer concentreert op wat mensen zeggen over jouw inspanningen dan op de inspanningen zelf, heeft je perfectionisme een negatieve invloed op je prioriteiten.

Feedback maakt je defensief

We zijn allemaal geneigd om boos te worden als iemand ons iets onvriendelijks zegt. Maar er is een verschil tussen een wrede opmerking en een opmerking die bedoeld is om je te helpen verbeteren. Perfectionisten vinden het moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee en zullen vaak uithalen naar constructieve feedback. Je perfectionisme helpt je niet als je het moeilijk vindt om een ​​functioneringsgesprek te doorlopen zonder ruzie te krijgen.

Je bent zeer kritisch over anderen

Als je het gevoel hebt dat je altijd de beste moet zijn, kun je je toevlucht nemen tot het neerhalen van andere mensen om jezelf een verheven gevoel te geven. Hoewel we allemaal van tijd tot tijd kritisch zijn over anderen, kan een niveau van perfectionisme dat ervoor zorgt dat je constant kritisch bent, je professionele reputatie schaden en ervoor zorgen dat je vrienden verliest.