Home > Blogs > Te lang doorlopen met stress of overprikkeling is riskant

Te lang doorlopen met stress of overprikkeling is riskant

 

Zeker in onze drukke, veeleisende maatschappij gebeurt het vaak dat mensen te lang doorlopen met stressklachten of uitputtingsverschijnselen, met alle gevolgen van dien. Mensen die bij mij komen met een burn-out, zeggen meestal dat ze, achteraf bekeken, al een langere tijd over hun grenzen gingen.

Elke dag spanningen op het werk en moe thuis komen. Ook thuis hebben ze een verantwoordelijke rol, en tegen de tijd dat ze naar bed kunnen, zijn ze de hele dag met anderen bezig geweest en hebben ze nauwelijks tijd gehad voor zichzelf. Om even iets te doen waar ze zelf behoefte aan hadden gehad.

En de volgende dag begint het weer van voren af aan. Met een beetje pech slapen ze ook niet goed, waardoor ze ook nog eens niet goed uitrusten. En toch maar doorgaan. Wat is dat toch?

Voor anderen zorgen – ten koste van jezelf

Wat ik vaak hoor is dat, als je hooggevoelig bent, je vindt en voelt dat je voor anderen wilt zorgen. Dat zit er gewoon in. Maar als dat zóver gaat dat het ten koste van jezelf gaat, speelt er vaak ook nog iets anders mee. Een conditionering, een overtuiging, een angst (vaak voor afwijzing of verlating).

Het kan zijn dat je als kind al erg je best deed om ‘het goed te doen’, in de hoop dat je dan gezien werd, gewaardeerd werd. Dat kan allerlei redenen hebben.

Bij Carien was het zo, dat haar moeder psychisch en emotioneel niet zo beschikbaar was, en zelf kennelijk problemen had. Hierdoor ging Carien heel erg haar best doen voor haar moeder, in de hoop dat haar moeder dit op zou merken. Ook hield ze zich in wat haar eigen behoeftes en emoties betreft, want ze wou haar moeder niet tot last zijn.

Dit patroon heeft Carien nu nog. Het is een conditionering. Voor haar gezin en op haar werk zet ze altijd haar beste beentje voor, en ze vraagt weinig aandacht voor zichzelf. Ze is zacht en vriendelijk en vindt het normaal om anderen te helpen. Alleen, nu heeft ze een burn-out. En lukt het allemaal niet meer.

Voor haar gezin en op haar werk zet ze altijd haar beste beentje voor.

Ze mag leren haar grenzen en de bijbehorende lichaamssignalen te herkennen, ze mag leren meer ruimte in te nemen, zichzelf belangrijker te maken, en erop te vertrouwen dat mensen haar niet gaan afwijzen of verlaten. Ook mag ze leren wat haar hooggevoeligheid voor haar inhoudt, en welk deel van haar gedrag voortkomt uit haar conditionering.

Traject

Maar waar begint zo’n traject dan mee? Meestal begin je bij het verlagen van je spanningsniveau. En de eerste stap is op het fysieke vlak. Via bewustwording van je beweegpatroon, waar je spanningen zitten in je lichaam, hoe je ademt, en wat je eet. Je ontdekt hoe je over kunt stappen van het constant activeren van je sympatische zenuwstelsel naar het activeren van je parasympatische zenuwstelsel.

Daarna ga je verder met het opruimen van oud verdriet, oude pijn, angst of boosheid. Je leert hoe je je emoties toe kunt laten, wat ze je te zeggen hebben, hoe je oude lading kunt neutraliseren en hoe je grenzen aan kunt geven.

Vervolgens ga je aan de slag met je belemmerende overtuigingen, de gedachtenpatronen waar je jezelf in vastzet, negatieve oordelen over jezelf of hoge eisen die je aan jezelf stelt. Je ontdekt wat voor jou helpende of liefdevolle gedachten zijn, hoe je prikkels kunt reguleren en hoe jij jezelf kunt accepteren.

Tot slot oefen je met het afvoeren van negatieve of zware energie, jezelf opladen met nieuwe energie, het activeren van je chakra’s, het oproepen van een fijn gevoel en het neerzetten van energetische grenzen, zodat je minder last hebt van overprikkeling.

Aan het einde van dit traject heb jij je eigen gebruiksaanwijzing gevonden om in balans te kunnen blijven. Dit kan een andere balans zijn dan die je eerst voor ogen had. Afhankelijk van de ernst van je burn-out, en dus ook hoe lang je over je grenzen bent gegaan, kun je vaak na je herstel toch wat minder doen dan ervoor.

Aan het einde van dit traject heb jij je eigen gebruiksaanwijzing gevonden om in balans te kunnen blijven.

Ik hoor vaak dat mensen na een burn-out meer last hebben van prikkels, sneller last hebben van stress of slapeloosheid, minder concentratie en minder energie hebben. Daarom is doorlopen met stress of overprikkeling dus riskant! Het is namelijk vaak niet zonder gevolgen….

 


Als je na het lezen van dit artikel het gevoel hebt dat je al meteen iets zou willen doen om jouw patroon te doorbreken, neem dan contact met me op via mijn profielpagina op Balansportaal. Ik kan je dan alvast één of twee video’s sturen waar je gelijk de eerste stap mee kunt zetten.

Je kunt ook de informatie lezen over de HSP Balans Training. Deze training kun je online doen, in je eigen tempo, en omvat het hele traject zoals ik hierboven heb beschreven. Als je de training liever live via Zoom mee wilt doen, dan kan dat weer in april. Als je daar alvast meer info over wilt, stuur me gerust een berichtje.


Dit is een bijdrage van Aafke de Vries – HSP-coaching en EFT-therapie bij Dat heb ik nou altijd

HSP-coach en EFT-therapeut