Home > Blogs > Systeemtherapie bij kinderen

Systeemtherapie bij kinderen

Een systeem is een groter geheel, zoals een gezin, familie en school. In dat systeem heeft iedereen effect op elkaar, direct en indirect. Vergelijk het met een spinnenweb. Gebeurt er iets op één draadje, dan heeft dat effect op het gehele spinnenweb. Systeemtherapie kan een effectieve manier zijn wanneer een kind moeilijkheden ervaart. In dit artikel lees je er meer over.

systeemtherapie-kinderen

Relatie- en gezinstherapie

Systeemtherapie staat ook wel bekend als relatie- en gezinstherapie. Het is een vorm van psychotherapie waarbij de naasten betrokken worden. Bij kinderen is dit belangrijk, in veel gevallen hebben moeilijkheden effect op de omgeving. Ook werkt het andersom. Gedachtes, gevoelens, verwachtingen en gedragingen ontstaan binnen een systeem, waardoor je elkaar kan beïnvloeden en er onenigheid kan ontstaan. Wanneer er moeilijkheden zijn binnen het systeem heeft dit effect op het kind.

Wanneer systeemtherapie

Bij veel verschillende situaties en vraagstukken kan je systeemtherapie inzetten.

  • Het versterken en verbeteren van de communicatie en relaties.
  • Inzicht krijgen en conflicten oplossen.
  • Het verwerken van traumatische gebeurtenissen, zoals een overlijden.
  • Begeleiding van pleegouders of samengestelde gezinnen.
  • Ondersteuning tijdens een echtscheiding.
  • Wrijving binnen het gezin.
  • Ondersteuning tijdens een nieuwe fase, zoals puberteit.
  • Onderzoeken van generationele vraagstukken.

Systeemtherapie onderzoekt ook of er problemen voortkomen uit de geschiedenis. Zo kan er een trauma van grootouders onbewust worden doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

> Lees ook: Voor wie is systeemtherapie geschikt?

Team

Een kind hoort bij een gezin, wat je kan zien als een team. Een systeemtherapeut heeft de naasten van een kind nodig om te kunnen zien hoe er op elkaar wordt gereageerd. Er wordt gekeken naar de patronen binnen een familie, hier kan veel informatie uit worden gehaald.

Het uiteindelijke doel van systeemtherapie is dat mensen weten wat ze aan elkaar hebben. Dat zij op elkaar kunnen vertrouwen, er begrip is en de problemen opgelost kunnen worden. Dit wordt voornamelijk gedaan door de positieve eigenschappen en de krachten van het systeem te gebruiken.

> Vind op Balansportaal een systeemtherapeut bij jou in de buurt