Home > Blogs > Symptomen en diagnose bij (onverwerkt) trauma

Symptomen en diagnose bij (onverwerkt) trauma

Onverwerkt trauma kan een aanzienlijke impact hebben op de mentale gezondheid van een persoon. Het kan leiden tot symptomen die de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk kunnen verminderen. Het identificeren van deze symptomen en het stellen van een juiste diagnose is van cruciaal belang voor het bieden van de juiste behandeling en het bevorderen van herstel.

onverwerkt-trauma-diagnose-symptomen

Symptomen van onverwerkt trauma

De symptomen van onverwerkt trauma kunnen variëren, afhankelijk van de persoon en de aard van het trauma. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende symptomen:

  • Flashbacks en herbelevingen: Dit zijn plotselinge en intense herinneringen aan de traumatische gebeurtenis of situatie. Het kan zich voordoen als levendige beelden, maar ook in de vorm van geluiden, geuren of gevoelens.
  • Vermijding en afwezigheid: Sommige mensen vermijden bepaalde situaties, mensen of plaatsen die hen herinneren aan het trauma. Ze kunnen emotioneel ook afstand nemen van anderen en hun dagelijkse activiteiten of interesses verminderen.
  • Verhoogde prikkelbaarheid en spanning: Een persoon kan zich erg alert of waakzaam voelen, overgevoelig reageren op geluiden of op bepaalde gebeurtenissen. Ze kunnen zich daarnaast ook snel boos of geïrriteerd voelen, last hebben van angst- of paniekaanvallen en moeite hebben met slapen.
  • Negatieve gedachten en emoties: Onverwerkt trauma kan leiden tot een laag zelfbeeld, gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, depressie en zelfs suïcidale gedachten.

Diagnose van onverwerkt trauma

Het stellen van een diagnose van (onverwerkt) trauma kan complex zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere mentale gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk dat een gekwalificeerde en gespecialiseerde professional, zoals een therapeut, psycholoog of andere specialist, de diagnose stelt.

Deze diagnostische procedure begint meestal met een uitgebreide evaluatie. Hierin wordt de medische geschiedenis bekeken, maar ook traumatische gebeurtenissen besproken en uitvoerig bekeken. De therapeut kan vragen stellen over de symptomen en de impact hiervan op het dagelijks leven. Er zijn verschillende methodes beschikbaar om te helpen bij het diagnosticeren van een (onverwerkt) trauma. Dit kan door middel van een vragenlijst, gesprekstherapie en een diagnostisch interview.

Behandeling van onverwerkt trauma

Er zijn verschillende vormen van behandeling beschikbaar voor trauma. Het is afhankelijk van de situatie en persoon welke behandeling het beste werkt. Soms kan er ook medicatie worden gebruikt om symptomen te verminderen, waardoor er meer ruimte is om het trauma te kunnen verwerken. Vaak zijn dit medicijnen gericht op angst, depressie en slaapproblematiek.

De behandelingsvormen die ingezet kunnen worden voor traumaverwerking zijn onder andere:

  • Cognitieve gedragstherapie: Dit richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragen die verband houden met het trauma.
  • EMDR: Door middel van oogbewegingen worden de gevoelens die bij een trauma komen kijken verminderd. De gebeurtenis zal niet verdwijnen, maar het emotionele effect hiervan wordt geminimaliseerd. 
  • Therapeutische massage: Bij deze vorm van behandeling wordt het zenuwstelsel gekalmeerd, worden de spanningen in je lichaam verminderd en kan je een diepere connectie maken met het psychologische aspect van trauma.

Een trauma is ingrijpend en hardnekkig. Laat je vooraf goed informeren en stel samen met een specialist een behandelplan op wat zich specifiek richt op jouw trauma en bijkomende symptomen.

> Vind hulp bij een (onverwerkt) trauma