Home > Blogs > Stroming

Stroming

In de complementaire zorg gaan we ervan uit dat lichaam en geest samenwerken en in balans moeten zijn om jezelf goed te voelen. Als emoties vast gaan zitten, ontstaat er een pijnpunt in het lichaam. Als er pijn wordt ervaren, kan dat vaak worden herleid naar een onverwerkte emotie.

Drukpunten

Vandaag las ik het volgende in het prachtige boek ‘Zie, je bent al vrij” van Hans Knibbe :

Als je in relatie met de wereld pijn ervaart, krimpt je fysieke lichaam ineen en zet die pijn vast. Hierdoor ervaar je de pijn niet langer, maar heb je ook de ‘stroming’ in jezelf geblokkeerd. Dit verschijnsel kennen we allemaal: als we gekwetst worden, krimpen we ineen, zetten we ons schrap, houden we onze adem in en bevriezen we ons gevoel. En andersom: als er fijne omstandigheden zijn, ontspannen we, laten we los en ontdooien we.

Meridianen

Dit is waar ik in de body&mind behandelingen mee werk. Vooral op de meridianen, de energiebanen die overal door je lichaam lopen, kunnen blokkades zitten. Deze blokkades kunnen pijnklachten veroorzaken. Die energiebanen zijn al duizenden jaren bekend in de Oosterse geneeskunde. Iedere meridiaan heeft zijn eigen thema. Bij een burn-out behandeling bijvoorbeeld zoek ik op de blaas- en galblaasmeridiaan waar de blokkades zitten. De blaasmeridiaan is de meridiaan van het zelfvertrouwen, met onzekerheid als gevolg van een blokkade. Door de galblaas meridiaan stroomt onze energie van ontplooiing, waarbij frustratie en prikkelbaarheid het resultaat zijn als het hier niet stroomt.

De blokkades zijn herkenbaar als een verkrampte spier. Ik zoek de pijnplek op de meridiaan op en behandel deze. Door bij de kramp te blijven, deze te masseren, erop te drukken, ernaartoe te ademen, gaat de kramp loslaten en kunnen de onderdrukte gevoelens vrijkomen.

Dit is wat vaak gebeurt in de behandelingen: emoties komen los en daarmee lost de kramp en de pijn op. Tranen vloeien, we bespreken de emotie en het thema. Als dat nodig is, volgt er nog een behandeling, zoals bijvoorbeeld EFT (emotion freedom technique). Soms duurt het wat langer, maar altijd gaat er iets stromen.

Zo mooi om dat mee te maken en daar mensen mee te mogen helpen!


Dit is een bijdrage van Karin de Vries van KAAT – Praktijk voor Body & Mind