Home > Blogs > Stressbestendigheid ontwikkelen

Stressbestendigheid ontwikkelen

Emotionele veerkracht is gedeeltelijk aangeboren, maar kun je aanleren en ontwikkelen. Als je de uitdagingen van het leven (zowel grote als kleine) gemakkelijker wilt aankunnen, van tegenspoed wilt groeien en mogelijk negatieve gebeurtenissen in positieve wilt veranderen, kunnen de volgende stappen je helpen om beter bestand te zijn tegen stress.

stressbestendigheid-emotionele-veerkracht

Ontwikkel de juiste houding

Veerkrachtige mensen hebben de neiging de moeilijkheden van het leven als uitdagingen te zien en dienovereenkomstig te reageren met actie, in plaats van met angst, zelfmedelijden, verwijten of een “slachtoffermentaliteit”.

Hoewel het leven erg uitdagend kan zijn, is een belangrijke stap om veerkrachtiger te zijn het ontwikkelen van een positieve zelfbespreking. Ook jezelf eraan herinneren dat je sterker en wijzer kunt zijn als je de uitdagingen van het leven aanpakt.

Bewustwording bij stressbestendigheid

Onderdeel van veerkracht is emotioneel bewustzijn; het is belangrijk om te begrijpen wat je voelt en waarom. Soms voelen mensen zich overweldigt door hun emoties, wat hen beangstigt en immobiliseert.

Weten waarom je van streek bent, kan waardevolle informatie opleveren over wat er in je leven moet veranderen.

Het is ook belangrijk om onderzoek te doen naar hoe je de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd, kunt aanpakken. Door een dagboek bij te houden, kun je je innerlijke wereld verkennen en een actieplan opstellen.

Ontwikkel optimisme

Optimistisch zijn is meer dan alleen van de positieve kant kijken (hoewel dat helpt). Het is een manier om de wereld te bekijken waarbij je je sterke punten en prestaties maximaliseert en je zwakheden en tegenslagen minimaliseert. Het ontwikkelen van een optimistischer wereldbeeld kan je helpen veerkrachtiger te worden.

Vind op Balansportaal een Stresscoach bij jou in de buurt