Home > Blogs > Stress & Voeding – Welke producten verminderen stress?

Stress & Voeding - Welke producten verminderen stress?

Wanneer je stress ervaart kies je vaak voor bepaald eten, ook wel emotie-eten genoemd. Het zijn producten die vaak veel koolhydraten, suikers en vetten bevatten, zoals een reep chocolade, een zak chips of energy drankjes. Het zorgt ervoor dat je je kortstondig beter voelt, maar meestal zijn de stress en de negatieve gevoelens daarna nog meer aanwezig. Door verkeerde voeding kan het steeds lastiger worden om met stress en angst om te gaan.

voeding-stress

Stress & Voeding | Gezonde voeding

Troostvoedsel is meestal niet gezond en kalmeert je niet bij stress en angst. Gezonde voeding kan een kalmerende werking hebben, door een goede energiebron te bevatten of de benodigde voedingstoffen te bieden.

  • Volle granen

We hadden het eerder over koolhydraten, maar natuurlijke koolhydraten zijn zeker goed. Volle granen bevatten natuurlijke koolhydraten, die zorgen voor het feel-good hormoon serotonine. Serotonine zorgt onder andere voor een opgewekte stemming, goede slaap en eetlust. Volle granen vind je onder andere in havermout, bruine rijst en volkoren brood.

  • Sinaasappel

Sinaasappels bevatten veel vitamine C, wat onder andere cortisol- en bloeddrukverlagend werkt. Cortisol is een stresshormoon, wanneer dit langdurig een hoog niveau heeft kan dit leiden tot chronische stress. Vitamine C zorgt ook voor een boost voor het immuunsysteem. Uiteindelijk zorgt dit voor een lagere stressreactie in het lichaam.

  • Bladgroente

Bladgroente zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zijn misschien niet het troostvoedsel wat je zoekt, maar het is een natuurlijk middel tegen stress. Bladgroente zit boordevol magnesium, wat wordt gebruikt om angst te voorkomen en helpt bij mensen met ADHD. Magnesium is een mineraal wat goed is bij ruim 300 chemische reacties in het lichaam.

  • Donkere chocolade / Pure chocolade

Toch nog iets ‘lekkers’ in het lijstje. Chocolade op zich is een suikerbom en echt feel-good voedsel. Donkere chocolade met 68% tot 75% bevat een stof wat endorfine aanmaakt, endorfine is een gelukshormoon. Daarnaast zorgt donkere chocolade ervoor dat de aanmaak van adrenaline en cortisol wordt verlaagd.

Op zoek naar een voedingscoach? Klik hier.