Stress en migraine
Migraine en stress komen vaak samen voor. Logisch dat je denkt dat de migraine door de stress komt. Of dat de migraine ontstaat omdat je stress hebt gehad. Toch is stress niet de oorzaak van migraine. Wel kan het een trigger zijn.
Is er dus niets te doen aan die migraine?
Toch wel.
En dat heeft te maken met die onderliggende stress. Nu zijn er allerlei soorten stress.
Een belangrijke hiervan is emotionele stress, omdat die wel in verband wordt gebracht met migraine. Wie deze emotionele stress aanpakt, merkt dat er minder migraines komen of dat ze zelfs helemaal verdwijnen.
Emotionele stress verminderen
De vraag is dan: hoe doe je dat? Hoe krijg je het voor elkaar om die emotionele stress te verminderen, zeker als je al helemaal burn-out bent of daartegenaan zit? Je wilt voorkomen dat je gestrest raakt van het proberen de stress te verminderen.
Daarvoor is het zaak naar de wortel van die emotionele stress te gaan. En die ligt hoogstwaarschijnlijk al in je vroege jeugd.
Je groeide op in een gezin, met vader, moeder, broers en/of zussen en jij nam een eigen rol aan, binnen dit familieverband. Jij was bijvoorbeeld de vredestichter, of degene die zich altijd terugtrok.
Je wende je gedragspatronen aan die maakten dat jij je het gelukkigst voelde en het minste pijn ervaarde. Als je moeder veel met hoofdpijn in bed lag, leerde jij bijvoorbeeld om te zorgen. Het werd een natuurlijke, vanzelfsprekende gewoonte van je. Of als je vader altijd kritiek op je had, probeerde je om voortaan nog beter je best te doen, om maar die goedkeuring van je vader te krijgen. Zo was je niet langer de vrolijke, onbezorgde jij, maar kwam er een beschermlaagje om je oorspronkelijke jij heen te liggen.
Iedereen maakt zo’n proces mee. Iedereen went zich gewoontes aan die vanzelfsprekend zijn geworden. Gewoontes die zo vanzelfsprekend zijn, dat je vaak niet meer doorhebt dat het een gewoonte is.
Dus kan het gebeuren dat jij je hebt aangewend om altijd maar een tandje bij te zetten, altijd maar anderen te pleasen of je altijd maar op de achtergrond te houden omdat anders je ‘kop’ wordt afgehakt. Je houdt je dus altijd een beetje in, doet je anders voor dan je werkelijk bent. Mogelijk zelfs onbewust.
Dat geeft een continue stress in je lichaam, opgebouwd uit je emotionele stress. En die moet zich zo nu en dan ontladen. Ben je gevoelig voor migraine, dan uit zich dat bij jou in aura’s en bonkende hoofdpijn.
Nu lijkt het of deze gewoontepatronen onvermijdelijk zijn. Je hebt ze immers al zo lang bij je. Gelukkig is dat niet waar.
Innerlijke Reis als remedie tegen stress en migraine
Zelfs automatische gedragspatronen kun je beetje bij beetje van je af te leggen. Een bewezen manier hiervoor is via een Innerlijke Reis. Dan verstevig je de positieve krachten in jezelf, terwijl je laagje voor laagje aflegt van de onverwerkte emoties en beperkende overtuigingen. Hiermee leg je de basis voor een vrij en ontspannen jij, waar stress en dus ook migraines niet meer of veel minder deel van uitmaken.
Dit is een bijdrage van Leonore Noorduijn – De Zielscoach